Ítélethirdetés

2023.11.22. 16:08

Döntött a Debreceni Ítélőtábla: enyhébb büntetést kapott az életveszélyt okozó testi sértés miatt a vádlott

Az ítéletet most már jogerőre emelkedett.

Haon.hu

Forrás: Illusztráció / MW-archív

A Miskolci Törvényszék, mint elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2021 áprilisában egy korábbi italozás során felmerült konfliktus miatt rokonaival együtt megjelent haragosának háza előtt és ott hangoskodni kezdett. A kiabálásra felfigyelt a házban vendégként tartózkodó idős sértett, aki távozásra szólította fel a vádlottat. Ő azonban ehelyett bement az udvarra és egy ott talált téglát a sértett férfi testéhez vágott. A bántalmazás miatt a férfi egyik veséjét el kellett távolítani. E sérülés közvetett életveszélyes állapotot, egyben maradandó fogyatékosságot eredményezett - olvasható a Debreceni Ítélőtábla közleményében. 

A Miskolci Törvényszék 2023 májusában H. K. vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 4 év 10 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen vádlott és védője felmentés, illetve enyhítés érdekében fellebbezett.

A Debreceni Ítélőtábla a vádlott szabadságvesztés büntetését 3 év 6 hónapra, a közügyektől eltiltását pedig 4 évre enyhítette. Az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg és helyesen minősítette a cselekményt. Az életveszélyt okozó testi sértés esetén a kiszabható büntetési tétel 2-8 évig terjed. Helyesen döntött az elsőfokú bíróság abban, hogy a vádlottal szemben határozott idejű szabadságvesztést és közügyektől eltiltást alkalmaz, de annak mértékét indokolatlanul súlyos tartamban állapította meg. A vádlott nem eszközökkel felszerelve támadt a sértettre és nem állapítható meg a kitartó elkövetési mód sem. A vádlott egy hirtelen felkapott tégla eldobásával okozott közvetett életveszélyes sérülést. A bíróság további enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott enyhe fokú gyengeelméjűségét is. 

Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában