Súlyos következmények

2023.11.29. 15:06

Ezt tenné a katasztrófavédelem, ha a tél elemi erővel csapna le Hajdú-Biharra

Tömegbaleset az M4-esen, áram nélkül maradt kórház Berettyóújfaluban, és ez még csak a kezdet.

Haon.hu

Forrás: illusztráció / MW-archív

Fel kell készülni a téli rendkívüli időjárásra, ezért Hajdú-Bihar vármegyében is gyakorlatot szervezett a katasztrófavédelem, közölték a honlapjukon.

Mint írták, a feltételezés szerint a tartós ónos eső miatt tömeges közúti baleset történt az M4-es autópályán, Berettyóújfalu és Nagykereki között. Sokan megsérültek, kórházba kerültek, az autópályát le kellett zárni. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt szükségparkolókra és az ideiglenes ellátás megszervezésére volt szükség az úton rekedtek számára. Hiába állították helyre a kimaradás után az áramszolgáltatást Berettyóújfaluban, a kórház áram nélkül maradt. A katasztrófavédelem szakembereinek meg kellett oldaniuk a kórház működését aggregátorokkal.

Százak rekedtek a debreceni reptéren

Az időjárás a debreceni repülőteret is akadályozta. A terminálban kétszázhúsz ember rekedt, akiknek az ellátásáról gondoskodni kellett. A szükségparkolók és a melegedőhelyek aktivizálása is a katasztrófavédelem feladta egy ilyen helyzetben.

katasztrófavédelem gyakorlat
Forrás: katasztrófavédelem

A téli rendkívüli időjárás a természetes vizeknél is gondot okozhat. A feltételezés szerint a Tisza folyó jeges árvízzel vonult le Tiszafüred irányába, ezért a települési polgári védelmi egységekre, önkéntesekre is szükség volt a gyakorlat során. A vármegyei Operatív Törzs munkáját a debreceni, a püspökladányi és a hajdúnánási katasztrófavédelmi kirendeltség támogatta.

A gyakorlatot Szeifert Imre tű. alezredes, a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott polgári védelmi főfelügyelője koordinálta és vezette. A téli felkészítési törzsvezetési gyakorlat célja a védelmi feladatrendszer irányítói és operatív beavatkozói elemeinek gyakoroltatása volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában