Segítik az embereket

2023.07.27. 12:34

A polgárőrség jóval több, mint rendvédelem

Jó csapatban cselekedhet jót, aki csatlakozik és változatos feladatokat végezhet.

Megyesi-Horváth Borbála

Molnár Attila és Sziklássi Péter a Haon podcaststúdiójában

Forrás: Czinege Melinda

Nem mindegy, hogy hogyan éljük a mindennapjainkat és milyen környezetben nőnek fel a gyermekeink, lokálpatrióták vagyunk – adott megkérdőjelezhetetlen választ Sziklássi Péter, a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívisvárosért elnöke arra a kérdésünkre, mi motiválja erre az önkéntes, szabadidejéből, sőt gyakorta az éjszakáiból áldozott szolgálat vállalására. Portálunknak elmondta, társaival számos tevékenységet végeznek; a legfőbb céljuk, hogy fokozzák a polgárok biztonságérzetét. A hatáskörük épp addig terjed, mint bármely más állampolgáré: ha bűncselekményt észlelnek, lehetőség szerint visszatartják az elkövetőt a rendvédelmi szervek képviselőinek megérkezéséig, ám a polgárőrök jóval gyakrabban találkoznak ilyen esetekkel, mint bármelyikünk. Ráadásul az Országos Polgárőrszövetség által jóvá hagyott egyenruhát viselő, járőrözők puszta jelenléte visszafogó erő lehet a bajkeverőknek.

Ha közfeladatot ellátó személyekkel, – a rendőrség, a katasztrófavédelem, a közterület felügyelet munkatársaival – dolgoznak együtt, akkor az ő utasításukat követve vehetnek részt az akciókban.

Beigazolódott a gyanú

Molnár Attila polgárőr például 2013 óta heti rendszerességgel működik együtt a rendőrséggel. A közrendvédelmi osztályvezető ekkor kereste meg az egyesületet a segítségüket kérve, hiszen ők jól ismerik a helyi viszonyokat. – Nagyon elfogadóak velünk, partnernek tekintenek. A helyszínbiztosítást, az eltűnt személy felkeresését, zűrösebb esetnél pedig az előállítandó személy felügyeletét bízzák ránk – nyilatkozta portálunknak. Felidézte, egy emlékezetes szolgálatát, amikor egy rutinellenőrzés során a rendőrök igazoltattak egy személyt és Attila gyanút fogott, ezért körülnézett a környéken. Egy bokorban bujkáló emberre talált, akit odakísért a rendőrökhöz és kiderült, hogy országos körözési parancs van ellene érvényben.

Tisztítanak, gyűjtenek, segítenek

Bár leginkább erről ismerjük őket, a rendvédelmi feladatok csak a tevékenységük felét teszik ki. Mint arról beszámoltak: gyűjtéseket szerveznek, tartós élelmiszert osztanak, folyamatos a jelenlétük a Campuson, járják a belvárost éjszakánként a fogyasztási határokat eltévesztő bulizókat segítve, alsósoknak tartanak előadásokat a helyes közlekedésről, fiatalokkal foglalkoznak – 15 iskolából járnak hozzájuk 50 órás közösségi szolgálatra. Nemrégiben, tagjaik a Tisztítsuk meg Magyarországot programhoz csatlakozva a Nyírerdőben 150 köbméter szemetet szedtek össze két és fél hét alatt. Az a 18. évét betöltött, büntetlen előéletű személy, aki a helyi egyesület vezetőjénél jelentkezve csatlakozik a ma 332 főt – 80 aktív tagot –, köztük lovas és kutyás polgárőröket számláló csapathoz, jó közösségben cselekedhet jót, változatos feladatok végzése közben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában