Vádemelés

2023.06.21. 08:26

Úgy elhanyagolta magatehetetlen élettársát egy férfi, hogy az a nő életébe került

Minősített emberölés miatt emelt vádat a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség a korábban hajléktalanként élő férfivel szemben.

Az asszony elhunyt röviddel azután, hogy kórházba került (illusztráció)

Forrás: Shutterstock

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség minősített emberölés bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, akinek élettársa a súlyos elhanyagolás miatt halt meg.

A vádirat szerint a vádlott és a sértett asszony 2005 óta élt élettársi kapcsolatban, előbb hajléktalanként, majd később különböző, alacsony komfortfokozatú házakban laktak albérletben. A sértettnél 2015 tavaszán súlyos betegséget állapítottak meg, majd 2017 őszén az asszony combcsonttörést szenvedett. Ezt követően egészségi és fizikai állapota folyamatosan romlott, 2019 végére teljesen mozgásképtelenné vált – tudatta portálunkkal a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség.

A közlemény szerint ebben az időben a vádlott talált magának munkahelyet, a munkáltatója rendszeresen segítette őket. A vádlott és élettársa 2019-ben beköltözött a munkaadó által megvásárolt kis ingatlanba. A vádlott a minimális megélhetésük érdekében mindennap eljárt dolgozni, a téli időszakban reggelente befűtött a szobában, és élelmet tett a sértett mellé. A magatehetetlen asszony napközben egyedül volt. Annak ellenére, hogy a vádlott tudta azt, hogy élettársa folyamatos gondozásra szorul, nem kért segítséget a nő családtagjaitól, illetve az önkormányzattól sem.

A vádlott 2022. február 6-án, egy hétvégi napon éppen otthon tartózkodott, fát vágott az udvaron, majd a délelőtti órákban visszament a házba, és látta, hogy az élettársa haldoklik. A férfi ekkor a szomszédoktól kért segítséget, akik értesítették a mentőszolgálatot. A sértett az egészségügyi intézményben történt ellátása ellenére 2022. február 7-én reggel meghalt. 

A sértett halálát kihűlés és tüdőgyulladás okozta. A vádlott hosszú időn keresztül elhanyagolta a magatehetetlen sértett gondozását, és mulasztása a sértett életébe került

–hangsúlyozza közleményében a főügyészség.

Az ügyben a nyomozást a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatta le.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség a vádlott ellen védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. A főügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a Debreceni Törvényszék a vádlottat fegyházbüntetésre ítélje és mellékbüntetésül tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában