Vádemelés

2023.06.13. 09:02

Halott élettársa rokkant nyugdíjából költekezett egy hajdúnánási férfi

Az asszony 2020 januárjában halt meg, amiről a vádlottnak 15 napon belül kötelessége lett volna bejelentést tenni a folyósító szervnél.

A hajdúnánási férfi pénzt vett fel az elhunyt asszony bankkártyájával (illusztráció)

Forrás: Shutterstock

A Debreceni Járási Ügyészség társadalombiztosítási juttatással visszaélés vétségével vádolja azt a férfit, aki jogosulatlanul vett fel ellátást. A vádirat szerint a hajdúnánási férfi élettársa rendszeres rokkantsági ellátásban részesült. Az asszony 2020 januárjában elhalálozott, a vádlott azonban elköltötte a nő halála után már jogalap nélkül kiutalt összeget. A férfi 2020. február 13-án egy bankjegykiadó automatánál felvett 59 ezer forint készpénzt, valamint a nő bankkártyájával is vásárolt egy helyi élelmiszerüzletben – tudatta a Haonnal a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség. 

A vonatkozó szabályozás értelmében a jogosult halála után a fel nem vett ellátást hozzátartozója vagy az örökös szerezheti meg. Ugyanakkor a jogosult halálozását követő 15 napon belül kötelességük bejelentést tenni a folyósító szervnél. Az elkövető ennek nem tett eleget, ezért az Államkincstár a nő halála után tovább folyósította az ellátást, amit a férfi felvett, cselekményével pedig közel hatvanezer forint kárt okozott az állami költségvetésnek, ami nem térült meg – áll a főügyészség közleményében.

Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes bűnügyi igazgatósága nyomozott.

A Debreceni Járási Ügyészség a férfit társadalombiztosítási juttatással visszaélés vétségével vádolja. Vádiratában indítványozta, hogy a Debreceni Járásbíróság az ügyiratok alapján hozzon büntetővégzést, melyben a férfival szemben felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában