Látni és látszani

2023.01.16. 07:00

Több balesetet okoz a fényszóró helytelen használata, mint gondolnánk

Legalább annyira fontos, hogy lássák a járművünket, mint az, hogy ne vakítsunk el másokat a ködlámpával.

Illusztráció

Forrás: Napló-archív

A nappali menetfény, a tompított fényszóró és a ködfényszóró közötti lényeges különbségre és helyes használatára hívja fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hiszen vezetés közben nem elég, ha mi látunk, az is fontos, hogy mások lássanak minket és lássák az utat is.

A közútkezelő tapasztalata szerint sok járművezető gondolja úgy, hogy az autó indításakor automatikusan működő nappali menetfénnyel jól látható a járművük, holott ilyenkor csak az első lámpák égnek, a hátsók nem. 

Az autó világításának ugyanis nemcsak az a feladata, hogy megvilágítsa az utat a járművezető előtt, hanem hogy láthatóvá tegye a gépkocsit a többi közlekedő számára.

A KRESZ szerint a forgalomban résztvevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani. A tompított fényszórónak köszönhetően elölről és hátulról is észlelhetővé válik autónk.

Fontos, hogy a ködfényszórót és a hátsó helyzetjelző ködlámpát csak indokolt esetben használjuk: tehát ködös, párás időjárás vagy porfelhő esetén. Éjszaka, csapadékmentes időben, forgalomban vagy lassú haladáskor ne használjuk, mivel könnyen elvakíthat más sofőröket, akik a velünk szemben levő sávban közlekednek, illetve folyamatosan mögöttünk vagy előttünk haladnak.

A ködlámpa lekapcsolása alapvető etikett az autósok között, ám sajnos gyakran találkozhatunk az utakon olyan sofőrökkel, akik csak azt tartják fontosnak, hogy ők jól lássák az utat.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint a balesetek egyik jellemző oka, hogy a járművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vesznek részt a forgalomban. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a téli időszak a balesetek megelőzése érdekében tudatos felkészülést és fokozott óvatosságot, figyelmet igényel a közlekedés résztvevőitől.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában