A kiesés árnya

2022.10.19. 18:23

Négy DVSC-drukkert még most ítéltek el

Összesen negyvenhat férfival szemben járt el az igazságszolgáltatás a 2020-as rendbontás miatt.

Forrás: Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Négy DVSC-szurkoló büntetőügyében még most született jogerős ítélet azután, hogy 2020 júniusában elszabadultak az indulatok a Nagyerdei Stadionban a debreceni labdarúgóklub élvonalbeli kiesése miatt. A rendbontás miatt összesen 46 vádlottat vontak felelősségre, négyükkel szemben viszont nem ért véget az eljárás 2022 tavaszán. 

A Debreceni Törvényszék október 19-i közleményében az ítéleti tényállást idézte, mely szerint a mintegy 9 ezer néző előtt megrendezett DVSC-Paks találkozó lefújását követően feldühödött szurkolók nyomultak a pályára a „B” jelű lelátóról (egy menekülőkapu biztonsági mágneszára „ismeretlen módon kinyílt”). Több vádlott – jogosulatlanul – a kerítésen keresztül mászott be a nézőktől elzárt területre. A rendőrség gyorsan reagált, nem telt el sok idő, a stadionban a rend helyreállt. 

Az ügyészség még 2022 áprilisában emelt vádat a terheltekkel szemben rendbontás bűntett miatt. A Debreceni Járásbíróság akkor – tárgyalás mellőzésével, az iratok alapján hozott büntetővégzéssel  – három személyt felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtott, míg a többieket pénzbüntetéssel szankcionálta. A vádhatóság azt is indítványozta, hogy a bíróság a vádlottakat – különböző időtartamban – tiltsa el a Magyar Labdarúgó Szövetség által bonyolított sportrendezvényektől. 

A büntetővégzés kézhez vételét követően az ügyészség három vádlott ítéletét megfellebbezte, egy terhelt és a védője pedig maguk kértek tárgyalást. Vagyis a büntetővégzés akkor négy vádlott esetében nem emelkedett jogerőre (negyvenkét szurkolóval szemben viszont igen). 

Most, október 19-én, amikor is előkészítő ülést tartottak a járásbíróságon, a négy vádlott beismerő nyilatkozatot tett, a tárgyaláshoz való jogukról lemondtak. Két férfit 10 hónap, egyet 7 hónap fogházzal sújtottak, előbbieknél a büntetés végrehajtását 1 év 6 hónapra, utóbbinál 1 évre függesztették fel. A negyedik vádlottat 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. A négyest 1 évre eltiltották az MLSZ-sportrendezvények látogatásától. 

Az ítélet nem jogerős; az ügyész a döntést tudomásul vette, a vádlottak és a védő három munkanap gondolkodási időt tartottak fent a jogorvoslati nyilatkozatra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában