A tárgyalóteremből

2022.10.29. 17:28

Halálos baleset okozásával vádolják

Az ügyészség szerint zebrán ütötte el a gyalogost a vádlott.

Forrás: Fotó: Tóth Imre

Halálos gázolás ügyében tartanak előkészítő ülést szerdán a Debreceni Járásbíróság; a vád halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége. 

A vádirat lényege szerint 2021. szeptember 6-án, kora reggel a vádlott autóval közlekedett Debrecenben, a Böszörményi úton. A baleset időpontjában gyér volt a forgalom, az útszakasz forgalmát szabályozó közlekedési jelzőlámpa villogó sárga jelzést adott. A gépjárműben négyen utaztak, a biztonsági övet mindenki használta.


A sofőr rendkívüli figyelmetlensége folytán nagyon későn vette észre azt, hogy vele szemben mindkét forgalmi sávban, illetve mellette is megállt egy-egy gépjármű a kijelölt gyalogosátkelőhely előtt, ahol egy 63 éves asszony folyamatosan, normál tempóban haladt át. Az úttestre lépésének pillanatában a vádlott által vezetett személygépkocsi még 197 méterre volt az elkövetés helyszínétől, majd 10,6 másodperc múlva jelentős észlelési késedelem mellett, az ütközés előtt 1,3 másodperccel alkalmazott vészfékezéssel, 62 km/óra sebességgel ütötte el a gyalogost – tartalmazza a vádirat.


A baleset következtében a sértett olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Az ügyészség szerint a vádlott súlyosan gondatlan KRESZ szabályszegése miatt következett be a halálos baleset.
Az ügyészség a vádlottal szemben – amennyiben az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról – 2 év fogházbüntetést indítványozott és azt, hogy őt a bíróság 2 év 6 hónapra tiltsa el a közúti járművezetéstől.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában