Vádemelés

2022.08.17. 08:53

Ügyészség: anyja vette rá a kiskorú gyereket a lopásra Debrecenben

A vádirat szerint a 8 éves fiú édesanyja felszólítására tett zsebre egy padon felejtett mobiltelefont.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Debreceni Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki egy bevásárlóközpontban felszólította kiskorú gyermekét, hogy egy pihenőhelyről hozza el neki a sértett ottfelejtett mobiltelefonját – tájékoztatta a Haont a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a vádlott 2021. augusztus 26-án a délutáni órákban a 8 éves fiával és az 5 éves lányával tartózkodott az egyik debreceni bevásárlóközpontban. A közösségi térben található padoknál az asszony felfigyelt arra, hogy a sértett felállt, elment és ottfelejtette a mobiltelefonját. Ezt követően az anya arra szólította fel a 8 éves gyermeket, hogy menjen oda és a padról hozza el neki az otthagyott mobiltelefont. A kiskorú ennek eleget tett, leült a padra, és észrevétlenül a zsebébe tette a telefont. A vádlott és a kiskorú gyermekei ezután gyorsan eltávoztak a bevásárlóközpontból, a fiú az utcán átadta az anyjának a készüléket, majd hazautaztak. A vádlott a lakóhelyén odaadta a mobiltelefont élettársának azzal, hogy azt Debrecenben találta. Az élettárs röviddel ezután értékesítette a készüléket egy debreceni üzletben – olvasható a Főügyészség közleményében.

A vádlott ellen a lopási cselekmény miatt szabálysértési eljárás indult, amelynek keretében az eljáró hatóság az átvevő üzletben lefoglalta a mobiltelefont, majd kiadta azt a sértettnek, ezáltal az okozott 30 ezer forintos kár megtérült.

Az asszony fenti magatartásával súlyosan megszegte a szülői felügyeleti jogából fakadó nevelési kötelezettségét, ezáltal a kiskorú gyermeke erkölcsi és értelmi fejlődését veszélyeztette 

– állapította meg a járási ügyészség.

Az ügyben a nyomozást a Debreceni Rendőrkapitányság folytatta le.

A Debreceni Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványozta, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, emellett határozott időre tiltsa el minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel szemben egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll. Ezen túlmenően indítványozta azt is, hogy a járásbíróság a szabadságvesztés büntetés felfüggesztésének próbaidejére rendelje el az asszony pártfogó felügyeletét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában