Befizetetlen jogdíj

2022.02.01. 08:47

Vádat emeltek egy hajdúhadházi cég ügyvezetője ellen

A vád szerint telefonokat értékesített egy másik cégnek, de nem fizette be a kötelező szerzői jogdíjat.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Debreceni Járási Ügyészség szerzői jogok jelentős vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, aki a kötelező előírás ellenére nem fizette meg a jogdíjat egy illetékes szervezet részére – adta hírül a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

 

A vádirat szerint a vádlott egy hajdúhadházi székhelyű cég ügyvezetőjeként kereskedelmi keretszerződést kötött egy másik magyarországi gazdasági társasággal, amely arra irányult, hogy a férfi különböző termékeket, főleg mobiltelefonokat szerez be külföldről, majd azokat rendszeresen értékesíti a másik cégnek. A hajdúszoboszlói vádlott egy külföldi cégtől 2018. december 7. és 2019. március 21. napja között 2400 darab mobiltelefont vásárolt, azokat a vádlott testvére szállította Magyarországra és közvetlenül a partner cég budapesti székhelyére vitte. Az irányadó jogszabályok értelmében az üres kép- és hanghordozók vonatkozásában szerzői jogdíjat kell fizetni. A mobiltelefon készülékek üres adathordozóknak minősülnek, ezért a vádlottat jogdíjfizetési kötelezettség terhelte. A férfi azonban ennek nem tett eleget, ugyanakkor a másik gazdasági társasággal kötött szerződésben úgy nyilatkozott, hogy megfizette a kötelező jogdíjakat – írja közleményében a Főügyészség.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága által lefolytatott nyomozás során megállapították, hogy a vádlott a szerzői jogok közös kezelését végző sértett szervezetnek összesen közel hétmillió forint vagyoni hátrányt okozott, ami nem térült meg.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottal szemben a szerzői jogok jelentős vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában a járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az ügyiratok tartalma alapján hozzon büntetővégzést és a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában