Vádemelés

2021.11.24. 09:56

Elütötte barátját a jogsi nélkül vezető, ittas férfi Hajdúszoboszlón

Börtönbüntetésre számíthat.

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Súlyos testi sértést okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette és jármű önkényes elvételének bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járási Ügyészség az ellen a hajdúszoboszlói férfi ellen, aki engedély nélkül használta a sértett gépkocsiját, majd azzal később őt elütötte.

A vádlott és a sértett barátok. A sértett 2020 júliusában megkérte a vádlottat, hogy segítsen neki a gépkocsi szerelésében. A vádlott elment a sértetthez, majd beszélgetni és italozni kezdtek. A ház előtt, a kapubejáróban állt a sértett kocsija, azt az indítókulccsal beindította, és zenét hallgattak – közölte az ügyészség. Rövid idő elteltével a sértett bement a ház udvarára, ez idő alatt a vádlott beült az autóba, beindította, mivel a sértett azt megengedte neki.

A vádlott azonban később a sértett hozzájárulása nélkül elindult a kocsival egy közeli boltba, hogy szeszes italt vásároljon.

Ezután Hajdúszoboszlón kocsikázott, miközben a sértett a mozgását segítő elektromos kerekesszékkel utána ment, és keresni kezdte. A sértett már hazafelé tartott, az úttest menetiránya szerinti jobb oldalán haladt, amikor a vádlott az autóval az utcába érkezett, a sértettel azonos irányba haladt, azonban ittasságából eredő nagyfokú figyelmetlensége miatt őt nem észlelte, ezért a jármű elejével a kerekesszék hátuljának ütközött, így a sértett abból a földre esett. A baleset következtében a sértettnek eltört a bokája, továbbá zúzódásos sérüléseket is szenvedett. A bokatörés nyolc napon túl gyógyuló sérülés, a tényleges gyógytartama 4-6 hét.

A vádlott a bűncselekmény elkövetésekor vezetői engedéllyel nem rendelkezett, és úgy vezette a sértett gépkocsiját, hogy a szervezetében nagy mennyiségű szeszes ital volt.

A járási ügyészség a vádiratban börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá arra tett indítványt, hogy a járásbíróság végleges hatállyal tiltsa el őt a közúti járművek vezetésétől. A vádirat mértékes indítványt is tartalmaz arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén elismeri a vádiratban foglaltak szerint a bűncselekmények elkövetését és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában