Megoldatlan bűntény

2021.10.11. 11:30

Attila halála: vádat emelhetnek egy férfi ellen

A nyomozás két éve tart, olykor talányos hivatalos közlésekkel.

Fotó: Napló-archív

A rendőrség a nyomozást lezárta, az ügy iratait pedig vádemelési javaslattal átadta az ügyészségnek R. Attila halálának ügyében, akit a cívisvárosban sokan ismertek és szerettek. Mindez a police.hu-n közzétett október 1-jei közleményből derült ki.

A nyomozás csaknem két éve tart, legutóbb 2021. szeptember 3-án a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség tudatta, bizonyítottság hiányában a rendőrség tavasszal megszüntette a közúti baleset gondatlan okozásáért indított eljárást. Augusztus 24-én a rendőrség azt közölte, az ügyben az eljárás jelenleg is folyamatban van, holott a főügyészség szeptember 2-i válaszából kiderül, a halálos közúti baleset gondatlan okozása miatti büntetőeljárást hónapokkal ezelőtt megszüntették. Egy hónapja a főügyészség azt is tudatta, a gyanúsított ellen nem rendeltek el kényszerintézkedést, azaz nem helyezték bűnügyi felügyelet alá, és le sem tartóztatták.

Köztudott, R. Attilát, a város ismert koldusát érte tragikus baleset a Csapó–Rákóczi utcák kereszteződésében, a gyalogátkelőhelyen; a kórházba szállítását követően életét vesztette. Később a rendőrség látókörébe került egy, a balesettel összefüggésbe hozható gépjármű. Ekkor még csak segítségnyújtás elmulasztása bűntett miatt nyomoztak. Azt követően „minden körülményre kiterjedő” vizsgálat kezdődött szakértők bevonásával azért, hogy tisztázzák a baleset pontos körülményeit. 2020 februárjára a nyilvánosság számára is kiderülhetett: nem rögzítette térfigyelő kamera a történteket. Ekkor az ügy minősítését megváltoztatták, s immár halált okozó közúti közlekedési baleset gondatlan okozása vétség miatt vizsgálódtak. Egy évvel később viszont már halálos közúti baleset gondatlan okozása és segítségnyújtás elmulasztása bűntett gyanújával zajlott a nyomozás és kiderült, egy személyt gyanúsítottként kihallgattak Attila elgázolása miatt.

Sok a megválaszolatlan kérdés

A rendőrség az utóbbi időben a nyomozás érdekeire tekintettel nem válaszolt a feltett kérdésekre, ahogy azt sem közölték augusztusban, hogy a közúti baleset gondatlan okozásáért indított eljárást még tavasszal megszüntették. Annak ellenére, hogy a police.hu-n közzétett helyi híreket rendszerint megküldik a sajtó számára, ez az október 1-jei közlemény valamiért nem érkezett meg. Sőt, idő közben a nyomozás eredményességét segítő felhívást is törölték a rendőrség hivatalos oldaláról. Nem világos, hogy bár az október 1-jei közleményükben az szerepel, hogy „figyelmetlensége miatt elütötte az ott korábban elesett, és emiatt fekvő férfit, aki életét vesztette”, miért csak segítségnyújtás elmulasztása vétség miatt zajlott a most lezárt nyomozás. Gondoljunk csak bele! Ha elesik valaki a gyalog­átkelőn – amit a KRESZ szerint is csak olyan sebességgel szabad megközelítenie az autósnak, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni, és amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg tudjon állni –, majd egy autó elüti, akkor a sofőr miért is nem valósítja meg a közúti közlekedési balesetet? Természetesen a bírósági eljárás során felvetődhet, hogy a sofőr nem számított a földön fekvő gyalogosra, és kiderülhet, az esés során keletkezett esetleges sérülés volt a tragédia oka, de ez az ügy idáig el sem jutott, mert mint írtuk, bizonyítottság hiányában megszüntették a nyomozást. Vagyis nem tudták bizonyítani, hogy a gyanúsított összefüggésbe hozható a baleset bekövetkezésével, de most tényként közlik, hogy elütötte a gyalogátkelőhelyen. A visszavont rendőrségi felhívás szerint is Attilát „tisztázatlan körülmények között egy ismeretlen forgalmi rendszámú gépkocsi elütötte, majd elhajtott a helyszínről”. Csaknem két évig ez a szöveg állt a rend­őrség honlapján. A nyomozás során eddig egyszer sem kommunikálták, hogy Attila korábban elesett a gyalogátkelőn. Nem világos, hogy ez miért szerepel a gyanúsítás tényállásában, hiszen térfigyelő kamera nem rögzítette az esetet. Netán a segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsított férfi ezt vallotta, vagy egy szemtanú nyilatkozta tanúvallomásában? Ami biztos, Attila még élt, amikor a mentő kórházba indult vele. Mivel a szakértői vélemény a sajtó számára nem ismert, így nem tudjuk, mi volt a halál beálltának pontos oka, ahogy azt sem, hogy ha rögtön a baleset után értesítik a hatóságokat, akkor meg lehetett-e volna menteni az életét.

A Büntető Törvénykönyv szerint aki nem nyújt a tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Fogarasi Renáta

Borítókép: A kereszteződés, ahol a tragikus baleset történt. Két évig zajlott a rendőrségi vizsgálat az ügyben

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/bologatos-attila-a-kozossegi-mediaban-3704712/

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/ki-gazolta-el-bologatos-attilat-3796725/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában