Törvényszéki ítélet

2021.10.07. 14:41

Zöldségek helyett marihuána nőtt a püspökladányi kertben, anya és lánya sem tagadta a bűnösségét

A 40 éves nő és édesanyja a vádirattal egyezően elismerték a bűncselekmény elkövetését, a tárgyaláshoz való jogukról pedig lemondtak, amit a bíróság végzésével elfogadott.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Debreceni Törvényszék október 6-án, előkészítő ülésen hirdetett ítéletet annak a két vádlottnak az ügyében, akik nagy mennyiségű marihuánát termesztettek püspökladányi otthonukban – olvasható a törvényszék közleményében.

Mindkét vádlottat különösen jelentős mennyiségű kábítószerre, társtettesként elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a törvényszék. Az elsőrendű vádlottat 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, míg a másodrendű vádlottat szintén 2 év börtönbüntetésre ítélte, azonban az ő büntetését 5 év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság szerint a 40 éves nő 2018 őszén Budapesten élt, de a hét egy részét Püspökladányban, édesanyja házában töltötte. A vádlott rendszeresen segítette édesanyját a megromlott egészségi állapota miatt, és részt vett a családi vállalkozásban is. A nő 2018 őszén Budapesten ismeretlen forrásból kannabisz palántákat, valamint a növény termesztéséhez és neveléséhez szükséges berendezéseket vásárolt, amelyeket édesanyja püspökladányi családi házához szállított.

A két vádlott a kannabisz növények termesztésébe kezdtek. A szaporított növényeket előbb a házban felállított fóliasátorban nevelték, majd a kihajtást követően azokat elültették a kertbe. A 68 éves vádlott kezelte a fóliasátrakat és gondozta a növényeket.

A vádlottak legalább háromszor szüretelték le a marihuána előállításához szükséges virágzatot és levelet.

A rendőrség a vádlottak püspökladányi házában 2019. október 18-án tartott kutatást, amely során a kertből és a lakóház különböző helyiségeiből, továbbá a 40 éves vádlott budapesti lakásából is illegális növényeket foglaltak le.

Dr. Virágh Pál bíró csak a büntetés kiszabása körében tett indokolást. A vádlottak a tárgyalásról lemondtak, nem vitatták a bűncselekmény elkövetését. A bíróság elfogadta az elsőrendű vádlott védője által előadott enyhítő körülményeket, amelyeknek az ítéletben nagyobb nyomatékot tulajdonított. Ezért a bíróság eltért az ügyészi mértékes indítványtól – 3 év 6 hónap börtönbüntetés – és az elsőrendű vádlott személyi körülményeire, a büntetés egyéniesítése végett alacsonyabb tartamú büntetést szabott ki. A másodrendű vádlott esetében életkorára és egészségi állapotára tekintettel a bíróság is megfelelőnek tartotta a börtönbüntetés hosszabb, 5 év időtartamú próbaidőre történő felfüggesztését.

A Debreceni Törvényszék ítélete az elsőrendű vádlott vonatkozásában nem emelkedett jogerőre, mert az ellen az ügyész súlyosítás miatt fellebbezett, míg a nő és védője a döntést tudomásul vették. A másodrendű vádlott esetében az ítéletet az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vették, így az jogerőre emelkedett.

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/drogbirtoklas-miatt-vettek-orizetbe-anyat-es-lanyat-puspokladanyban-3621765/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában