folytatás várható

2021.10.26. 14:48

A vád szerint megszökött, majd Hollandiáig menekült a debreceni kábítószer-kereskedő

A Debreceni Járásbíróság szerint a férfi két évig volt szökésben, miután megszegte a házi őrizet szabályait.

Fotó: illusztrácó / Shutterstock

A férfit 2020. augusztus 20-án fogták el a rendőrök Hollandiában, ahol átadási letartóztatását rendelték el. A vádlottat a rendőrök 2021. szeptember 8-án hozták haza Magyarországra – írja a Debreceni Törvényszék.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat fogolyszökés vétsége miatt mondta ki bűnösnek. Ezért őt 480.000 forint pénzbüntetésre ítélte. A döntés nem jogerős, az ügyészség, valamint a vádlott és védője is három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.

A bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárás során a vádirati tényállással egyező ítéleti tényállást állapított meg. Ezek alapján a vádlottal szemben a Debreceni Járási Ügyészség 2016 márciusi vádirata alapján a férfival szemben bűnszervezetben kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt van folyamatban büntetőeljárás a járásbíróságon. Ezen ügyből kifolyólag a nyomozóhatóság a férfit még 2014. augusztus 18-án őrizetbe vette, majd augusztus 21-én a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását. A Debreceni Járásbíróság a 2016. március 23-án végzésével a vádlott előzetes letartóztatását az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig fenntartotta.

A Debreceni Járási Ügyészség 2017. augusztus 16-ai indítványa alapján a bíróság 2017. augusztus 18-ai ülésén végzésével G. P. előzetes letartóztatását megszüntette és a korábban hatályban lévő büntetőeljárási törvény szerinti házi őrizetét rendelte el az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig.

Az előzetes letartóztatást azért kellett szüntetni, mivel a korábbi büntetőeljárásról szóló törvény alapján előzetes letartóztatásban legfeljebb három évig lehetett tartani a gyanúsítottat. Ezt a férfi letöltötte, s mivel ez idő alatt nem született elsőfokú ítélet, ezért a bíróság a vádlott házi őrizetét rendelte el a mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazása mellett.

A házi őrizet tartama alatt a férfi a debreceni lakóhelyét a bíróság előzetes engedélye nélkül nem hagyhatta el kizárólag a büntetőügyben megtartott tárgyalásra utazás és a mindennapi élet szükségleteinek beszerzése céljából naponta 10 és 12 óra között. A szabályok betartását a rendőrség folyamatosan ellenőrizte. A vádlott 2018. augusztus 16-án 10 órakor a lakóhelyét a mozgását nyomon követő jeladóval együtt kerékpárral elhagyta, majd a rendszer jelzést adott a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába, mivel a vádlott lábán elhelyezett nyomkövetőről úgynevezett „nem fogadott hívás” jelzés érkezett aznap 11 óra 5 perckor. Ekkor a rendőrség a vádlott lakóhelyéhez érkezett ellenőrzés céljából, ott azonban már nem tartózkodott és oda az engedélyezett 12 óráig sem tért vissza. A férfi az elrendelt kényszerintézkedés szabályait megszegte, a kijelölt tartózkodási helyét engedély nélkül elhagyta, onnan ismeretlen helyre távozott annak érdekében, hogy az ellene folytatott büntetőeljárás alól kivonja magát.

Időközben őt a Debreceni Járásbíróság 2020. június 17-én távollétében bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, társtettesként elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettében. Ezért a férfit a bíróság – halmazati büntetésül – mint bűnszervezet vezetőjét 8 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság akkor vele szemben 39 millió forint és egyéb értéktárgyak vagyonelkobzását is elrendelte. Ez az ügy vele szemben jelenleg a Debreceni Törvényszéken folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában