Összehangolt ellenőrzések

2021.09.25. 11:30

Nem érdemes illegálisan fához jutni

Jellemzőek még a falopások, de úgy néz ki, ezen a téren hatékonyak a bűnmegelőzésre tett erőfeszítések.

20210208 Hegyeshalom Polgárőr A hegyeshalmi polgárőrség fatolvajok elfogásában segített. Fotó: KAPOTT KÉP Kisalföld

Fotó: illusztráció / MW-archív

A téli időszak közeledtével minden háztartásban napirendre kerül az otthon melegen tartása a hidegebb napokon. Vannak, akik gázzal, elektromos árammal vagy éppen fával, szénnel fűtenek. Sajnálatos módon nem mindenki tud saját erőből felkészülni a télre, így más forrásból kell beszerezze a téli tüzelőt, például önkormányzati tűzifa vagy szén formájában, pénzbeli támogatásként és előfordul olyan is, aki illegálisan jut hozzá a fához. A rászorulók támogatása, a rendszeres, összehangolt ellenőrzések és a törvény szigora is hozzájárulhat az utóbbi megelőzéséhez.

Nem nagy mennyiségben

Több mint 60 ezer hektár állami területet kezel a Nyírerdő Zrt., amelynek faállományának védelme sem elhanyagolható feladat. A falopások ellen a társaság erdészei a rendőrséggel és a polgárőrség helyi szerveivel is együttműködnek.

– Az erdészeti szakszemélyzet egyik legfontosabb feladata a vagyonvédelem, ők folyamatosan végzik ezt a munkát. Jellemzően jó a kapcsolatunk a rendőrség helyi szervezeteivel, illetve ettől az évtől kezdődően együttműködünk a bűnmegelőzésben a Debreceni Polgárőr Egyesülettel is – tájékoztatta a Naplót Vereb István, a Nyírerdő kommunikációs munkatársa. Hozzátette, az elmúlt három évben a falopások esetszáma és az eltulajdonított mennyiség lassú növekedést mutatott, de a készletről és élő fából elvitt mennyiség mindösszesen 150-300 köbméter volt.

A falopással kapcsolatos kérdésünkkel megkerestük a Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányságot. Tájékoztatásuk szerint falopás esetén

az ellopott fa mennyiségétől, értékétől és a cselekmény helyszínétől is függ, hogy az elkövető szabálysértést vagy bűncselekményt követ el.

Ha erdőterületről élő fát jogtalanul vágnak ki, és azt ellopják, ez esetben bűncselekményt követnek el. Itt nem függ értékhatártól a cselekmény minősítése – emelik ki. Tulajdon elleni szabálysértés esetén a fatolvajt előállíthatják, és az illető már akár 72 órán belül bíróság elé kerülhet, és két év börtön is járhat falopásért. A rendőrség munkatársai rendszeres és visszatérő ellenőrzéseket tartanak a tanyákon és külterületeken élők biztonsága érdekében. Ezek során kiemelt figyelmet fordítanak a falopások megelőzésére. Munkájukat többek között a polgárőrség is segíti.

– Az együttműködések célja a megelőzés. A polgárőrök nem igazoltathatják a fatolvajokat, de a rendőrséget tudják értesíteni, ha gyanús körülményre lesznek figyelmesek – tájékoztatott megkeresésünkre Boros Viktor, a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. Mint megtudtuk, többségében a helyi polgárőrök ismerik az erdőtulajdonosokat, így hatékonyan részt tudnak venni az erdészek és a rendőrség bűnmegelőzési munkájában.

– Úgy döntött a képviselő-testület, hogy idén már nem lesz szociálistűzifa-osztás. Korábban pályázaton és önerőből szereztünk fát, szenet és fa­brikettet is. Lakossági visszajelzések alapján született meg ez a döntés – nyilatkozta Szabó József, Monostorpályi polgármestere. A településvezető hozzáfűzte, ettől függetlenül a téli időszakban is támogatják a családokat: minden évben határoznak meg szociális támogatásokra egy 15-20 millió forint közötti keretet, illetve az önkormányzat a saját területeiből kitermelt fát osztja szét az igénylők között.

Körösszegapáti 400 családjának több mint háromnegyede részesül minden évben szociálistűzifa-támogatásban. Tarsoly Attila polgármester megkeresésünkre elmondta, most is pályáznak a tüzelőre, azt sokan várják. – A Nyírerdőtől szerezzük be minden évben a tüzelőt, ennek elszállítása és a lakossághoz való eljuttatása önkormányzati önerő. A jogosultak körét rendelet szabályozza, a beérkezett igényekről a képviselő-testület dönt – tájékoztatott.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában