Fotókkal

2021.08.02. 10:30

Derékba tört, kidőlt fákat takarítanak Hajdú-Biharban

Hatalmas pusztítást végzett a vasárnapi vihar, a püspökladányi arborétum bezárt, több helyen szünetelt az áramszolgáltatást.

Fotó: Miska Andrea

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kiemelte: rég volt ennyi kárt okozó egy hónapnyi viharos időszak az országban.

Az MTI-hez eljuttatott összesítésük szerint a júliusi viharok miatt közel ötvenezer lakossági kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz. Ezek alapján a már kifizetett vagy tartalékba helyezett összegek csaknem elérik az ötmilliárd forintot.

A kárbejelentések a legtöbb esetben jégveréshez, villámcsapás hatásaihoz, beázáshoz, villámárvizekhez, szélviharhoz kötődnek az ország legkülönbözőbb területeiről, köztük Hajdú-Biharból is.

Óriási pusztítást végzett Püspökladányban, az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) Farkasszigeti Arborétumában a vasárnap délutáni vihar. A szél derékba törte a hatalmas fákat, ágak, gallyak zuhantak az utakra, épületekre, a csemetekertben is pusztított a szél. Az ERTI főépületének tetőzetét megbontotta a vihar, az áramellátást segítő vezetékeket leszaggatta a szél. A pusztítás miatt az arborétum bezárt. A kárt Rásó János intézményvezető több tízmillió forintra taksálta hétfőn reggel, amikor a pusztítás mértékéről és a helyreállításról érdeklődtünk nála.

– A közvetlen életveszélyes helyzet felszámolásán dolgozunk, eltávolítjuk a kidőlt fákat, azok csonkjait, takarítjuk az utakat. A kárban a faanyag pénzben kifejezhető értéke a kisebb tényező, inkább a területnek óriási az eszmei értéke, és persze a kidőlt, tönkrement fákat pótolni kell. Az elektromos vezetékek hibáit, az épületet tetőzetét javítjuk, visszaállítjuk a térvilágítást. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor lesz ismét látogatható az arborétum – tájékoztatta a Naplót Rásó János.

Csakúgy, mint a megye számos települését, Hajdúdorogot is elérte tegnap délután az a viharfelhő, amely jelentős károkat okozott – tájékoztatott külső tudósítónk, Miska Andrea. Az ítéletidő vasárnap délután háromnegyed öt körül orkán erejű széllel érkezett meg és csapott le a városra. A körülbelül húsz percig tartó vihar végigsöpörve a városon számos kidőlt fát, leszakadt faágat és megrongált tetőszerkezetet hagyott maga után. A helyreállítási munkák több órát vettek igénybe, a GAMESZ és a közfoglalkoztatási munkaprogram munkatársai folyamatosan dolgoztak a károk elhárításán. A Böszörményi úton egy fűzfát csavart ki a szél, ami az úttestre dőlt, míg a strandfürdőn előtt egy nyárfát tört ketté, mely egy villanyvezetékre zuhant. A dűlőutak sem maradtak ki a sorból, sok gazdának gyűlt meg a baja az úttorlaszként letépett faágak eltakarításával. A településen több pontján is szünetelt az áramszolgáltatás, az E.ON munkatársai még hétfőn is dolgoztak a hiba elhárításán.

Vasárnap az esti órákban Tiszacsegét is elérte a hatalmas vihar. Hirtelen, nagysebességű légzuhatag keletkezett, ami 120-130 kilométer/óra sebességgel söpört végig a településen, jelentős anyagi károkat okozva – tudósított portálunknak Bohács János. A leginkább érintett terület a Tiszacsegei Termálstrand volt, ahol a fedett medence lemeztető borítását teljes egészében leszakította, valamint fákat döntött a belterületen lévő büfére, összetörve a tetőszerkezetet és a kertibútorokat. Az út melleti fákról ágakat szakított le. A település belterületén is több lakóháznak megbontotta, megrongálta a tetejét, faágakat, kéményeket döntött a tetőkre. Személyi sérülés szerencsére nem történt. Több helyen még mindig szünetel a áramszolgáltatás is. Hétfő délelőtt folynak a kárfelmérések és elhárítások az önkormányzat, a tűzoltóság és a polgárőrség segítségével.

Tiszacsegei Termálstrand | Fotó: Bohács János
Fotó: Hajdúnánás, Városháza

Az orkán erejű széllel pusztító vihar Hajdúnánást sem kerülte el. A település több területén is jelentős károkat okozott: letört faágak, kicsavart fák adtak a tűzoltóknak és a lakosságnak komoly feladatot. A zivatar utáni kárelhárítás a tűzoltóknak, valamint a közfoglalkoztatási csoportnak köszönhetően már a vihar elvonultát követően megkezdődött és másnap is folytatódott. Szólláth Tibor polgármester Facebook-bejegyzésben kérte a lakosság segítségét, hogy aki tudja, az előtte lévő járdát, az utcára kerülő gallyakat húzza el, hogy járhatóbbá tegyék útjaikat és ezzel elkerülhetők legyenek a balesetek.

A polgármester a város nevében köszönte meg a közfoglalkoztatási csoport, a lakosság és a katasztrófavédelem munkatársainak a gyors segítséget. A bejegyzésben e-mail címet is megadott az önkormányzat, melyre a károkat lehet bejelenteni: [email protected]. Az önkormányzat hozzátette, hogy a letört faágakat a lakosság behúzhatja saját kertjébe további felhasználásra, ezzel is segítve a kárelhárítást.

Nyíradonyban is nehéz megbecsülni a keletkezett károk mértékét, fákat csavart ki gyökerestől, tetőket rongált meg, vezetékeket szaggatott le a szél. A járásszékhelyre a Napló munkatársa is ellátogatott a vihar után, minderről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Berettyóújfaluban még napokat vesz igénybe a vasárnap esti vihar okozta károk felszámolása. A városüzemeltető társaság szakemberei eltávolítják a letört gallyakat, fűrészelik le a csonkokat – tájékoztatta a Naplót Muraközi István polgármester, aki elmondta azt is, hogy egy leszakadt faág emberekre zuhant, egy személyt súlyos, életveszélyes állapotban szállítottak a Kenézy kórházba, ketten pedig az újfalui kórházba kerültek.

Éppen szombaton avatták a Hajdúviden található tanyasi iskola megújult tetőhéjazatát és az újonnan épített filagóriát. Másnap viszont a délután öt órakor a településrészen végigsöprő vihar a filagória tetejére is fát borított.

Fotó: Tabár Patrik

Hajdúviden fák dőltek ki, tetőket bontott meg a szél, tűzfalakat döntött le és repesztett meg a hatalmas természeti erő. A Hajdúvidre vezető főutat is fák torlaszolták el. Fórizs László alpolgármester, a településrész önkormányzati képviselője megköszönte, hogy a lakosok egy emberként fogtak össze a gyors kárelhárításban. Sikerült még az esti órákban üzletet is kinyitni azért, hogy fóliát, szeget, szükséges eszközöket szerezzenek be. A hatóságok időben érkeztek segíteni, hétfőn már az önkormányzat munkatársai is megkezdték a felmérést, hol lehet szükség települési támogatásra a kár elhárításában. A közmunkások a vihar utáni takarítást végezték a hétfői napon. A kár mellett az ijedtség is nagy volt a településen, ahol jelentős anyagi kárt hagyott maga után a szél és az eső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában