mentális segítséget nyújt

2021.07.24. 13:53

Missziót hirdetett a debreceni szakember a németországi árvíz túlélőinek megsegítésére

Szó szerint a túlélésünkért, az életünkért menekültünk; ahogy elhagytuk a házat, már jött az áradat!

19 July 2021, Rhineland-Palatinate, Sinzig: Bulky waste piles up in the streets of Sinzig. The storm destroyed the furniture in numerous households.A bent signpost points to the Lebenshilfe house in Sinzig. Twelve people had lost their lives in the facility for the disabled as a result of the flood. Photo: Thomas Frey/dpa (Photo by THOMAS FREY / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Fotó: AFP

Eképpen írta le a múlt hét szerdáról csütörtökre virradóan történteket Murányi Edina, a debreceni illetőségű coach, parapszichológus, önismeret- és szemléletfejlesztő tréner, aki az említett időpontban a németországi Sinzig városában volt. A mentálhigiéniai szakember a munkája miatt költözött ideiglenesen a rajna-pfalzi kisvárosba néhány héttel ezelőtt.

Fotó: AFP

Mint azt a híradásokból tudhatjuk, a Rajna középső- és felső szakaszának vízgyűjtő területén a napokig tartó esőzés után a megáradt folyók gátakat szakítottak át, településeket öntöttek el és sajnos közel kétszáz halálos áldozata is volt a természeti csapásnak. Sinziget, a mintegy 18 ezer lakosú kisvárost az egyébként szerény vízhozamú folyó, az Ahr öntötte el, mégpedig úgy, hogy az esőzésektől rohanó áradattá vált víztömeget, már nem tudta tartani a gát. A városka mélyebben fekvő részeit rövid idő alatt elborította a barnás színű áradat.

Fotó: AFP

Benzinszag mindenütt

– Az, hogy napokig zuhog az eső, semmiképpen sem rendkívüli azon a vidéken. Talán ez lehetett a magyarázata annak, hogy a várható katasztrófára a hatóságok előzőleg nem hívták fel kellőképpen a lakosság figyelmét. Utólag tudtuk csak meg, hogy volt aki kapott SMS-t, de az már későn, éjszaka érkezett, amikor aludtak az emberek – kezdi a történetet Murányi Edina.

Fotó: Murányi Edina-archív

– Tűzoltókocsik szirénáinak hangjára és fényére ébredtünk hajnali fél négy körül, majd a tűzoltók csengetése, kopogtatása, sürgetése, hogy azonnal el kell hagynunk az épületet, tudatosította bennünk, hogy nagyon nagy a baj. Az áramot már korábban lekapcsolták, ami nehezítette a helyzetünket. Összecsomagolni sem volt időnk, én konkrétan a cipőmet húztam fel, a telefonomat és egy palack vizet vettem magamhoz és már rohannom is kellett kifelé a házból. Szaladtam le az emeletről, ültünk az autóba és indultunk felfelé a hegyre. A tűzoltók csak annyit mondtak, hogy meneküljünk. Útmutatás nem volt, annyira gyorsan történt minden. A házban, az utcán már hallottuk a víz robaját. Ahogy elhagytuk a házat, nagyjából két perc múlva már ott volt az áradat. A víz a házat körülbelül kétméteres magasságban öntötte el, és lakhatatlanná vált. Amikor már a magaslaton voltunk, akkor kezdtünk tanakodni, hogy hová is mehetnénk. Természetesen mi az ismerőseinkhez, mások a rokonaikhoz indultak amint kivilágosodott. Az idős emberek később arról számoltak be, hogy itt ilyen mértékű áradás még nem történt. Senki nem volt arra felkészülve, hogy a gát átszakad és ilyen erővel jön a víz.

Fotó: AFP

Edina még aznap délelőtt visszament a lakóházához. A víz már apadt, de látszott, hogy milyen magasságig volt víz alatt az épület. Mint mondta, a ház magasabb helyen feküdt, ezért a pince és a földszint került csak víz alá. A kert is használhatatlan volt. Az utcájukban nem omlott össze egyetlen ház sem, a mélyebben fekvő részeken viszont több is. Az egész városban benzin és gázolajszeg terjengett, mivel a víz több üzemanyagtöltő állomást is elöntött. Az emberek csónakokkal közelítették meg a házaikat és mentették a menthetőt. Edina és baráti köre egymást segítve kezdték el a bútorok mentését, a víz elvonultával pedig az épületek takarítását. A debreceni szakembernek sikerült értékeit biztonságba helyezni.

Mentálisan segít a túlélőknek

Murányi Edina múlt szombaton érkezett haza Németországból, de napokon belül indul is vissza. Azt, hogy hol fog lakni, nem tudja még, de ez az ő esetében most másodlagos kérdés.

Fotó: AFP

– Készülök vissza Németországba, hogy tudjak segíteni az ott élőkön. Tudom, az anyagi javak pótlásán túl is van szükség támogatásra, krízis- és válságkezelésre. A materiális segítséget a legtöbb helyen biztosítják, a lelki támogatást viszont nem. Ezt ajánlom fel az ott élőknek. Úgy gondolom, ezt hitelesen tehetem, mert én is megtapasztaltam a saját bőrömön azt, ami miatt segítségre szorulhatnak a Sinzigben, a környéken és messzebb élők. Ehhez ajánlom a tudásom, a tapasztalatom, hogy átvészeljék ezt a nehéz időszakot. Szeretném átadni a bennem lévő motivációt, hitet és erőt az újrakezdéshez, hogy ismét merjenek bízni és hinni, újra tudják építeni az életüket. Ezt a technika adta lehetőségeken, illetve ahová eljutok, személyesen tudom megtenni, meghagyva egy egészséges privát szférát, hogy én is tudjak töltekezni. Tervezem további szakemberek bevonását is ebbe a misszióba.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában