interjú

2021.07.08. 07:30

Gyurosovics József: a rendőri pálya egy hivatás, amit szeretni kell

A megyében történik lakosság­arányosan a legkevesebb bűneset, a felderítési arány viszont itt a legmagasabb. Interjú Gyurosovics Józseffel, Hajdú Bihar megye rendőrfőkapitányával.

Fotó: Kovács Péter

Fotó: KOVÁCS PÉTER

Nem volt egyszerű év a 2020-as a koronavírus-járvány miatt. Ez milyen pluszfeladatot adott a rendőrségnek?

2019-ben, de még 2020 elején is arra készültünk, hogy egy hagyományos évet indítunk. A 2019. évet kiértékelve felállítottuk a prioritásokat, csakhogy márciustól közbe jött a pandémiás helyzet, ami nem kevéssé alakította át a rendszerünket. A koronavírus-járvány a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot is számos kihívással szembesítette, a társszervekkel együttműködve sikerült stabil közbiztonságot fenntartani. Sok új feladatot és komoly terhelést kapott az állomány. Például a kereskedelmi hatósági jogkör eddig teljesen idegen volt tőlünk. A közterületen szolgálatot teljesítők, illetve az állomány több mint 120 ezer karantén-ellenőrzést hajtott végre, ez néha több százat vagy több ezret jelentett naponta. A kijárási korlátozás betartásának ellenőrzése, a kontaktkutatás sok-sok feladatot adott. Segítettük az egészségügy, a kormányhivatalok tevékenységét. Úgy látom, jól kezeltük ezt a helyzetet. Köszönet a lakosságnak, akiknek döntő része betartotta a járványhelyzetből adódó szabályokat.

Fotó: Kovács Péter

Ezzel együtt helytállt a rendőrség a közrend- és a közbiztonság területén is. A számok tükrében milyen eredményeket értek el?

A korábbi évek javuló tendenciáját több kategóriában is meg tudtuk tartani. Amit elkezdtünk 2012-ben, amikor Hajdú-Bihar megye rend­őrfőkapitánya lettem, azon célkitűzések mentén haladtunk tovább. Tehát: javuljon a közrend, közbiztonság, csökkenjen az ismertté vált bűncselekmények, valamint a közlekedési balesetek száma. Intézkedéseink pedig meghozták az elvárt eredményeket.

„Az ismertté vált bűncselekmények számában további jelentős csökkenés állt be, ugyanakkor a felderítési mutatóink is rengeteget javultak.”

Kiemelten kezeljük a lakosság szubjektív biztonságérzetét leginkább befolyásoló bűncselekmények felderítését, lehetőség szerinti megelőzést. A megyénkben elkövetett lopások, lakásbetörések, rablások száma évek óta csökkenő tendenciát mutat. Ezzel párhuzamosan folyamatosan növekedett felderítési eredményességünk. Az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika alapján 2011-ben 9 ezer 874, tavaly 1238 lopást regisztráltak. Míg akkor csak minden ötödik elkövetőjét tudtuk elfogni, addig 2020-ban több mint 75 százalékát. Ezzel a nyomozati eredményességgel országos első helyezett Hajdú-Bihar megye. Lakásbetörések tekintetében 2012-ben 1193 esemény 17 százalékát derítettük fel, addig 2020-ban a 256 regisztrált eset 80 százalékát. Rablás kilenc éve 118 volt, és az elkövetők felét sem találtuk meg. Ebben három évre visszamenően százszázalékos a felderítés. Tehát a felderítésben hatalmasat léptünk előre. Az eredményesség javulását sok tényező segítette. Adott egy rendkívül elkötelezett vezetői és egy jól felkészült végrehajtói állomány. A segítőkész lakosság is hozzájárult a sikerhez. A legfontosabb azonban, hogyan zajlik le az első intézkedés. Ha ezt jól csináljuk, akkor megvan az eredménye. Felelős irányítók kellenek, és ha szükséges, akkor több tucat kolléga van kint az adott esetnél. Addig megyünk, míg minden szál nincs elvarrva. A közterületen elkövetett bűncselekmények számában is 2012-höz képest mintegy kétharmados csökkenés van, az eredményesség pedig megduplázódott. A kiemelten kezelt bűncselekmények terén is a legjobbak vagyunk az országban. Talán a legobjektívebb statisztikai adat a 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények számának alakulása, ebben lehet legjobban összehasonlítani a megyéket. Ez mutatja meg az egyes települések, járások, megyék tekintetében a bűnügyi fertőzöttséget. Nos, már a sokadik éve Hajdú-Bihar mutatói a legjobbak. Ez a szám most 1000 alá csökkent.

„Kijelenthető tehát, hogy Magyarországon bűnügyileg a legkevésbé fertőzött megye Hajdú-Bihar.”

Ez természetesen kihat a lakosság biztonságérzete mellett, megyénk gazdasági fejlődésére, a befektetési hajlandóságra is. Ahol kellő mértékű a biztonság, ott nagyobb a tőkebefektetési kedv is. Szintén önmagáért beszél a természetes személy sértettek számának alakulása. Ez 2012-ben 13 ezer 21 volt, tavaly pedig 3 ezer 100. Ha összehasonlítjuk a két évet, látható, hogy mintegy 10 ezerrel kevesebben váltak bűncselekmény áldozatává. A tetten ért személyek száma pedig megmutatja a rendőrség hatékony közterületi jelenlétét. 2012-ben a több mint 20 ezer bűncselekményből 1662 elkövetőt értünk tetten. Tavaly pedig 5 ezer 151 bűncselekményből 1900 elkövetőt fogtunk el a helyszínen.

Az egy évvel ezelőtti évértékelőjében külön kitért a közlekedési balesetek számára, amely 2019-ben csökkent. Elégedett a 2020-as adatokkal?

Bár nagyon szép évet zártunk, a közlekedésbiztonsági helyzettel azonban továbbra sem vagyok teljesen elégedett. Fő feladatunk volt, hogy a személyi sérülésekkel járó, kiemelten a halálozással záruló közlekedési balesetetek tekintetében érjünk el egy drasztikus csökkenést. 2020-ban 685 személysérüléses közlekedési baleset történt, 164-gyel kevesebb mint az előző évben. Mégsem vagyok elégedett, mert történnek közlekedési balesetek, sérülések és sajnos halálesetek is a megye útjain. Ezek mindegyike túlnyomórészt az emberi felelőtlenségre vezethető vissza. A közlekedés egy veszélyes üzem, ezért a szabályokat be kell tartani. Ha ezt nem tesszük, abból nagy valószínűséggel lehet baleset. Tudomásul kell venni, más életét, testi épségét nem veszélyeztethetem! Sem azért, mert sietek, sem azért, mert fáradt vagyok, sem azért, mert bízom a vezetői képességeimben, tudásomban.

Milyen okok vezetnek a balesetekhez?

Ezek nagyon változóak. Hosszú évekig az elsőbbségi jog meg nem adása vezetett. 2020-ra visszajött a sebesség túllépése, helytelen megválasztása, és második helyen vannak az elsőbbség meg nem adásával kapcsolatos jogsértések. Míg a harmadik a kanyarodási szabályok kérdésköre. A legtöbb balesetet a gépjárművezetők okozzák, őket követik a motorosok és a kerékpárosok, harmadik helyen a gyalogosok állnak. Nagyon sok baleset-megelőzési felvilágosító előadást tartunk az általános iskolától a nyugdíjasklubokig. Ennek ellenére minden nap láthatunk szabálytalanul közlekedőket.

A közlekedési szabályok be nem tartása továbbra is neuralgikus pont. Mivel lehet előrelépni?

Az emberi tudatnak kellene odáig eljutni, hogy ezeket a szabályokat betartsa. Ez nem könnyű, tudom. Nekem úgy tűnik, mintha magának a KRESZ-szabályoknak a megszegését bocsánatos bűnnek tekintenék. Emberi felelőtlenség, ha nem gondoljuk át, hogy egy rossz manőverrel, a sebesség túllépésével, a piroson való áthajtással emberi életeket veszélyeztetnek. A KRESZ egyértelművé teszi a közlekedést. Ért bennünket vád, hogy úgymond lesből, civil autókból mérjük az utakon haladók sebességét, rögzítjük a közlekedési jogsértéseket. Hosszú éveken keresztül a rendőrség bejelentette, hogy hol fog sebességet mérni. Akkor ott mindenki betartotta a KRESZ szabályait, de azon túl nem. Ettől nem lett kevesebb baleset. A rendőrség minden törvényes eszközzel igyekszik a balesetek számát csökkenteni.

„Ha betartják a szabályokat – kérdezem –, akkor nem mindegy, hogy a rendőr hol és milyen módon mér vagy ellenőriz?”

Ilyenkor mindig mondom, hogy hozzanak példát arra, hogy kit büntetett meg a rendőr, azért mert nem hajtott át a piroson, kit büntetett meg a rendőr, azért mert nem lépte túl a sebességhatárt, kit büntetett meg a rendőr, azért mert szabályosan várakozott? Szabálykövető magatartásra van szükség.

Mi lenne a végső cél a közlekedési balesetek számában?

Az Európai Unió közlekedésbiztonsági szakemberei azt a célt tűzték ki, hogy 2050-re senki ne haljon meg Európa útjain. Ez nagyon nagy kihívás és egy nagyon komoly követelmény is. Ezért dolgozunk, ellenőrzünk az utakon, ezért tartunk felvilágosító előadásokat, hogy minél kevesebb ember sérüljön meg. Ehhez felhasználunk minden olyan eszközt, amit a jogszabályok megengednek. „Hogy mindenki hazaérjen!...”

Fotó: Kovács Péter

A keleti határ mentén, a migrációnak kitett helyen fekszik Hajdú-Bihar. Van-e változás a 2019-es évhez képest?

A migrációs nyomás nem csökkent, hanem növekedett. Döntő többségükben közel-keletiek érkeznek hozzánk. Amíg korábban jellemző volt a zöldhatáron történő átjövetel, addig 2020-ban a határátkelőkre tevődött át, különböző járművekben történő megbúvással. Leginkább kamionokban. A zöldhatárt is ugyanúgy őrizzük, voltak kisebb csoportok, akik próbálkoztak, de elfogtuk őket. Köszönöm az itt élők jelzéseit, támogatását!

A rendőrség a munkája során kikre számíthat leginkább?

Mindenkivel együttműködünk, aki segít bennünket a közbiztonság megőrzésében. Ebben benne van a fő stratégiai partnerünk a polgárőrség. Önkormányzatok támogatását is élvezzük. Ügyészség, bíróság, országos idegenrendészeti főigazgatóság, a katasztrófavédelem, büntetés-végrehajtás, szinte mindenki segíti munkánkat. Egy a cél, a biztonság megteremtése és ennek megőrzése.

A rendőrség mennyire jelent perspektívát a fiataloknak? Jellemző-e a rendőrhiány a megyénkben?

Ritkán van olyan, hogy a rendőri állománytábla 100 százalékban fel lenne töltve. Hajdú-Biharban 90 százalékot meghaladó az állomány feltöltöttsége.

„A rendőrségnél nem úgy van, hogy reggel bemegyek, este eljövök, és utána elfelejtem, hogy rendőr vagyok.”

Ezt sok olyan eset alátámasztja, amikor szabadidős kolléga fogott tolvajt, migránst, vagy segített a rászoruló embereknek. A rendőri pálya egy hivatás, amit szeretni kell. Ehhez fel kell nőni, és csak az tudja csinálni, aki 100 százalékban elkötelezett ebben az irányban. Tényleg az kell, hogy szívvel, lélekkel végezze az ember. Egyébként rendkívül büszke vagyok az állományra. Köszönöm azt a munkát, amit ebben a rendkívüli helyzetben is végeztek. Továbbá, a pluszfeladatok mellett meg tudtuk tartani a korábbi eredményeinket, sőt kisebb-nagyobb mértékben még javítottuk is. Ezért Hajdú-Bihar megye rendőrállománya sokat tett az elmúlt években, komoly megbecsülést vívott ki a szakmában és megyénk lakosságának körében. A közbiztonság érdekében tett munkánkat számos fórumon megköszönték. Eljutottunk odáig, ahol természetes dolog az, ha biztonságban érzik magukat az emberek. Köszönöm a megyében élő emberek támogatását, amit a rendkívül feszített évben megkaptunk, és tudom azt ígérni, hogy ugyanígy folytatjuk a munkánkat.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában