két évtized az életért

2021.06.01. 14:42

Húsz éve teljesítenek szolgálatot a nyírábrányi mentőállomáson

– Bajtársaink ott voltak az országhatáron, 1,2 millió esetben vonultak, több mint 4 millió kilométert tettek meg, bevittek a kórházba legalább 200 ezer fertőzöttet vagy fertőzésgyanús embert országosan. Hozzájárultak a járvány leküzdéséhez. Óriási tisztelet és köszönet illeti őket – eképpen köszönte meg a mentősök munkáját Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója Nyírábrányban, ahol a mentőállomás átadásának 20. évfordulójára rendezett ünnepségen vett részt kedden délután.

A Nyírábrányi Mentőállomás fennállásának 20. évfordulója

Fotó: Kovács Péter

Mentősök, országgyűlési képviselő, polgármesterek, rendőrök és támogatók gyűltek össze Nyírábrányban kedden délután a mentőállomáson, hogy közösen ünnepeljék a település és a körzet életében nagy jelentőségű állomás megnyitásának 20. évfordulóját.

Az emlékezők között volt Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, aki még orvostanhallgató korában mentőápolóként Nyírábrányban kezdte mentői szolgálatát. Elmondta, a kíváncsiság és a hivatástudat vezette erre a pályára, majd a vírusjárványban kitűnően helytállt bajtársainak mondott köszönetet.

Fotó: Kovács Péter

Hozzáfűzte, a társadalom megbecsülése tovább nőtt a mentősök irányába, a lakosság még érzékenyebben fordul az egészségügy és a mentőszolgálat felé. Nap mint nap érzik a törődést és a figyelmet, és ez ha megmarad, akkor a Covid-időszaknak plusz hozadéka lesz a szolgálatnál. Csató Gábor az idén 73 éves Országos Mentőszolgálat tevékenységéből a szolgálatot emelte ki, hiszen leginkább ez fejezi ki munkájuk lényegét a beteg emberekért, a rászorulókért, a bajba jutottakért az ország minden pontján.

Új esély az élethez

Tasó László országgyűlési képviselő is megköszönte Magyarország 8 ezer 500 mentősének a Covid alatti munkáját.

„Ők megmutatták, hogy milyen az, amikor ki kell állni az emberekért akkor is, ha már fáradtak, akkor is amikor már fáj a lelkük, hiszen biztosan, hogy több halállal is találkoztak.”

A járvány idején jóval több riasztásuk volt, és ez sokszoros terhelést jelent, hiszem akkor is menni kellett, amikor már fáradtak voltak. A járványban azt tapasztaltuk, hogy minden mentős komolyan veszi az itt élő emberek problémáit – fogalmazott Tasó László, aki azzal folytatta, hogy életet menteni a világ egyik legnagyszerűbb dolga; az semmihez sem fogható, amikor valakinek újra esélyt adnak.

Fotó: Kovács Péter

– Ezért az Országos Mentőszolgálat, bírva a kormányzat támogatását, mindig a legmagasabb szintű felszereltség biztosítására törekszik. A szakember-utánpótlás azonban a legfontosabb. A mentőápolónak földközelben, testközelben kell segítséget nyújtani. Olykor a sürgősségi ellátást is végzi a mentőszolgálat, köszönet a munkájukért – tette hozzá az országgyűlési képviselő, aki emlékeztetett arra, hogy a nyírábrányi mentőállomást eredetileg Nyíradonyban építették volna fel, ám az a 2001-ben Nyírábrányban megnyílt közúti határátkelő miatt került a nyírségi nagyközségbe.

Nagy Lajos polgármester külön köszöntötte Szilágyi Máriát, Nyírábrány leköszönt polgármesterét, akinek vezetése alatt létesült, és 2001. június 1-jén adták át a mentőállomást. Mint fogalmazott Nagy Lajos, nyírábrányi lakosként és polgármesterként olyan csapatot ismerhetett meg a mentőállomás dolgozóiban, akik hivatástudatuk mellett fáradhatatlanul, szorgalmasan végzik a dolgukat. Ők vannak a védelem első vonalában. A járvány is megmutatta, hogy a mentősök munkája fontos része az egészségügynek.

Fotó: Kovács Péter

Terdik Márta állomásvezető emlékeztetett arra, hogy 20 éve egy esetkocsival és két mentőautóval kezdte meg működését az állomás.

„Sok sikeres életmentés és megható pillanat áll mögöttünk, több gyermeket segíthettünk a világra, és sajnos számos tragédia szemtanúi is voltunk”

– beszélt a munkájukról az állomásvezető, aki elmondta azt is, hogy 2016-tól van Nyírábrányban, ahová bizalommal érkezett, hiszen az akkori mentőtiszt szavai szerint az a mentőállomás kis ékszerdoboz, egy családias közösség. Mint mondta a vezető, ő maga is ezt tapasztalta.

Fotó: Kovács Péter

Az esemény zárásaként Csató Gábor, Terdik Márta és Korcsmáros Ferenc, a megyei mentőszervezet vezetője leleplezte a mentőállomás jelenlegi dolgozóinak tablóját, majd három emlékfát ültettek el az udvaron, az egyházi személyek pedig megszentelték a húszéves épületet.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában