Nem jogerős

2021.06.01. 14:33

Embercsempészéssel vádolt személyeket ítélt el a Debreceni Törvényszék

Főleg Ausztriába próbálták átvinni az illegális bevándorlókat.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ítéletet hirdetett a Debreceni Törvényszék június 1-jén annak a három férfinak az ügyében, akik a vád szerint egy kisteherautóval 31 bevándorlót akartak Magyarországon keresztül Nyugat-Európába csempészni.

A Debreceni Törvényszék közleménye szerint a bíróság az elsőrendű vádlottat bűnszervezetben, társtettesként, folytatólagosan, vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, csempészett személy sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette és 31 rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, míg a másodrendű vádlottat mint bűnsegédként elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek. A harmadrendű vádlott esetében a törvényszék megállapította, hogy a férfi mint a bűnszervezet tagja bűnös társtettesként elkövetett vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében.

A törvényszék az elsőrendű vádlottat 8 év fegyházbüntetéssel sújtotta, továbbá 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és 500 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott, a harmadrendű vádlottal szemben szintén végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki, a férfit 3 év fegyházbüntetésre ítélte és 5 évre kiutasította Magyarország területéről. A két férfi feltételes szabadságra nem bocsátható.

A másodrendű vádlottal szemben a bíróság 2 év börtönbüntetést szabott ki, amelynek végrehajtását 4 évre felfüggesztette. A nő esetében a törvényszék nem látta megalapozottnak, hogy minősítő körülményként a bűnszervezetben való részvételét megállapítsa.

A bíróság szerint a román férfi 2019-ben több alkalommal is azzal kereste meg az első és harmadrendű vádlottat, hogy a Szerbián keresztül Romániába érkezett, és a magyar államhatár átlépéséhez érvényes engedéllyel nem rendelkező illegális bevándorlókat pénzért szállítsák el Budapestre, vagy Magyarországon keresztül nyugat-európai országokba, főleg Ausztriába.

A sikeres szállítások után a vádlottak pénzt kaptak volna a román férfitől.

Az elsőrendű vádlott, B. J. nem sokkal a megkeresés előtt szabadult a börtönből, és rossz anyagi helyzete miatt belement a szállításba. Első alkalommal azonban megijedt a rendőrautók jelenlétől, egy erdőbe hajtott, majd elmenekült. A rendőrök végül megtalálták a magukat afgán állampolgárnak valló személyeket. A román férfi pár nappal később újra felkereste B. J.-t, aki megint elvállalta a szállítást, ekkor már előbbi is velük tartott egy másik autóval. A román férfi az út során jelezte, hogy hatósági ellenőrzést észlelt. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal ellenőrei megkülönböztető jelzéssel a kisteherautó után hajtottak és hangos beszélő útján megállásra szólították fel az elsőrendű vádlottat, aki az autópályáról lehajtott, azonban Polgárnál egy tanyán zsákutcába került. A NAV munkatársai a férfit elfogták, a kisteherautóban 29 afgán és két indiai személyt találtak, akik a Magyarországon történő jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudták. A harmadrendű vádlottat pedig nyáron a 42-es számú főúton, Biharkeresztes és Mezőpeterd között fogták el a rendőrök – olvasható a törvényszéki közleményben.

A törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyészség, valamint a másodrendű vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg az első-és harmadrendű vádlott és védőik enyhítés és felmentés miatt fellebbeztek. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában