nyomoznak

2021.05.31. 20:03

Brutális állatkínzás Bocskaikertben: két hét alatt háromszor lőttek macskákra

Az Incike névre hallgató macska a műtét után | Fotó: Tóth Ferenc-archív

Brutális állatkínzásról számolt be lapunknak Tóth Ferenc debreceni lakos. A férfi elmondta, élettársának szülei Bocskaikertben élnek életvitelszerűen, az ő házuknál adtak le lövéseket a macskákra.

– Ezt a házat nem használják állandóan a tulajdonosai, de többek között a pandémia kirobbanásakor itt vészelték át a veszélyhelyzetet. Itt élnek a macskák is, akiket meglőttek. Amikor nincsenek itt a ház tulajdonosai, akkor a család jó barátja jár etetni őket minden nap reggel és este, tehát mindig gondoskodnak rólunk – kezdte a történetet Ferenc, aki mint mondta,

nem is gondolta, hogy a békés együttélést ilyen brutális eset töri majd meg.

– Néhány héttel ezelőtt a még egy évét be nem töltött ivartalanított Incike nevű macskánknak a testén egy kitüremkedést fedeztünk fel. Elvittük a Bocskai Állategészségügyi Centrumba, ahol eltávolították az ismeretlen eredetű szövetet a macskából, de ekkor még nem is tudtuk, hogy milyen súlyos esettel állunk szemben. Amikor ez a cica már jól volt, a család egy másik macskáját, egy anyamacskát, akinek akkor kettő négyhetes cicája volt, egy bokor alatt mozdulatlanul, bágyadtan, vérző sebbel találtuk meg.

„Azonnal szakemberhez fordultunk, és hamar kiderült, hogy a macskában egy golyó van.”

A bemeneti nyílás a gerincét épphogy elkerülte, de azonnal meg kellett műteni. Kivették a méhét, a petefészkét és az egyik veséjét is. A műtétet az állat túlélte, és felépült. A szakember, aki ellátta a lelőtt állatot, kérte, hogy vigyük vissza a másik macskánkat is, akit korábban ellátott, mert gyanús lett számára az eset. Megvizsgálta, és beigazolódott a gyanúja: abban az állatban is talált egy lőszert – részletezte Ferenc.

Az Incike névre hallgató macska a műtét után | Fotó: Tóth Ferenc-archív

Nem ért véget

A férfi elmondása szerint nem akarták annyiban hagyni a dolgot:

feljelentést tettek ismeretlen elkövető ellen a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán, továbbá írtak a Bocskaikerti Polgármesteri Hivatal jegyzőjének is egy „csendes demonstráció” megszervezésének esetleges megtartása ügyében is.

Az állatkínzóknak azonban volt még lőszer a tarsolyukban: a feljelentést követően újabb lövést adtak le az Incike névre hallgató macskára. – Egy bokor alatt találtuk meg a macskát, a jobb oldalán vérző sebbel. Egyes vélemények szerint ez a sérülés olyan súlyos volt, hogy az állat a lövés pillanatában már mozgásképtelenné vált. Ezt nem tudhatjuk biztosan, de az bizonyos, hogy nem találtunk semmiféle vérnyomot az udvaron. Ha ez a felvetésünk beigazolódna, akkor az azt bizonyítaná, hogy a kerítéssel elkerített udvaron belül, az állathoz nagyon közelről lőtt az elkövető.

„Ez önmagában is szörnyű elképzelés, de tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy míg az első két esetben senki nem volt a környéken, a harmadik lövés feltételezett leadásakor három-négy ember is tartózkodott a kertben, mintegy tízméteres közelségben.”

A macskát, miután megtalálták, azonnal orvoshoz vitték, de sajnos már nem lehetett megmenteni az életét. A rendőrség a helyszínre érkezve szemlét tartott, fotóztak, és a közelben egy lakótól egy légpuskát le is foglaltak. Nyomozás indult az ügyben. Szörnyű, hogy ez megtörtént, és nem fogadjuk el, tudni akarjuk, mi történt. Két hét alatt összesen három lövést adtak le két macskánkra, ez tűrhetetlen – mondta.

Kerestük a rendőrséget az üggyel kapcsolatban, de eddig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában