Sziréna

2021.04.29. 08:24

Szolgálati kutya segített egy rendőröket fenyegető férfi megfékezésében

Tyúklopás ügyében nyomoztak az egyenruhások, amikor megjelentek a vádlott otthonában.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Távmeghallgatás útján tartott előkészítő ülést a Berettyóújfalui Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, akivel szemben hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség – tájékoztatott a Debreceni Törvényszék.

Az előkészítő ülés során az ügyész ismertette a vádiratot. Az ügyészség beismerő nyilatkozat és a tárgyaláshoz való jogról történő lemondás esetén a letartóztatásban lévő férfival szemben úgynevezett mértékes indítványt tett a büntetés tartalmára vonatkozóan – 3 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés.

A letartóztatásban lévő vádlott nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését a vádirattal egyezően, mert elmondása szerint annyira ittas volt aznap, hogy nem emlékszik a történtekre. Azt viszont nem vitatta, hogy szidalmazta a rendőröket. A vádlott a tárgyaláshoz való jogáról lemondott, ezt azonban a bíró nem fogadta el, mert szükséges a tényállás tisztázása az ügyben.

A vádirat szerint a 30 éves férfi 2020. október 22-én 20 óra körül Hajdú-Bihar megyei otthonában tartózkodott, amikor egy tyúklopásról szóló bejelentés kivizsgálása és adatgyűjtés céljából megjelentek nála a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság rendőrei. Az intézkedés során az egyik rendőr az ott lakók hozzájárulásával bement a házba, megtekintette a fagyasztót, majd elindult az utca irányába, ahol a társai várakoztak. Az egyenruhás az udvaron a bejárati kapu irányába tartott, miközben a vádlott kiabálva haladt mögötte. Az intézkedést kifogásoló férfi több alkalommal bántalmazással, illetve megöléssel fenyegette a jelen lévő rendőröket. A vád szerint a szolgálati kutyát pórázon és szájkosárral maga mellett tartó egyik rendőr többször hangosan felszólította a vádlottat, hogy álljon meg, amelynek ő nem tett eleget. A férfi ledobta magáról a felsőjét és kezeit ütésre emelve irányba vette az egyenruhásokat, közben pedig tovább kiabált és ismételten megöléssel, illetve veréssel fenyegetőzött. Ekkor a rendőr alkalmazta a szolgálati kutyát az agresszív vádlottal szemben, akit hátralökött az Unió névre hallgató eb. A vádlott az egyensúlyát visszanyerve ütésre emelt kezekkel kifejezetten a szolgálati kutyát alkalmazó rendőr felé indult, aki újra ráeresztette az állatot, majd a rendőrök testi kényszert követően megbilincselték a vádlottat – fogalmaz az ügyészség.

A bíróság a férfi letartóztatását fenntartotta, a döntés jogerőre emelkedett. Az ügyben a tárgyalás 2021. június 7-én folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában