sokszínű képzés

2021.04.21. 11:16

Nyíradonyi iskola csatlakozott a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Kadét Programjához

Ez nem katonai képzés; inkább feledésbe merülő emberi értékekre helyezi a hangsúlyt.

Megállapodás kötés Nyíradonyban a Kadét Programról

Fotó: Kovács Péter

A felelős magyar állampolgárrá nevelést is támogató kadétprogram indításáról írt alá együttműködést Nyíradonyban a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, valamint a Baptista Szeretetszolgálat által működtetett Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szerdán.

Hazafiságra is nevel

– Nyíradonyban a 14-18 év közötti fiatalok az arra legfogékonyabb életkorban ismerhetik meg a honvédelem, a hazafias érzés, a haza jelentőségét. Ezzel segítjük a bennük lévő hazaszeretet megerősödését, kiteljesedését, vagy ha kell, akkor a kialakulását. Fontos, hogy tudja a felnövekvő nemzedék, hogy a honvédelem milyen feltételrendszer mellett védi meg az országot, miért van szükség a védelemre, a biztonságra, milyen veszélyek fenyegetnek bennünket, továbbá, a védelemből mindenkinek valamilyen módon szerepet kell vállalnia – beszélt a kadétképzés jelentőségéről Tasó László országgyűlési képviselő az együttműködés aláírását követően. Hozzátette:

a diákok megtanulhatják az elsősegélynyújtást, az újraélesztést, sőt a menedékalkalmatosság-építést is. Laktanyákat látogathatnak, légfegyveres, paintballos versenyeken vehetnek részt, tehát közelebb hozzák a honvédelem világát a fiatalokhoz.

Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédében kitért arra is, hogy a magyar katonák egy katonai szövetség tagjaként a világ számos pontján a békét képviselik. A katonákkal az élet minden területén találkozhatunk, és mindenütt Magyarországot, a magyar hazát védik. A honvédelmi haderőfejlesztési programra térve elmondta, az egy összetett folyamat, hiszen része a tudományon alapuló technológiafejlesztés, a gyárak, üzemek sem hagyhatók ki ebből, ahol emberek dolgoznak. Mindez pedig visszahat az ország gazdaságára is. A hosszú távú fejlesztéshez pedig lehet csatlakozni akár egyenruhában, akár egyenruha nélkül is.

– A kadétprogrammal színesedett a településen elérhető oktatási lehetőségek palettája. Fontos, hogy az általános honvédelmi és hazafias nevelés mellett plusz dolgot nyújtó honvéd kadétprogramhoz való csatlakozás lehetősége rendelkezésre álljon a Nyíradonyban és a térségben élő középiskolások számára – fogalmazott köszöntőjében Tasó Béla polgármester.

Az eseményt záró pohárköszöntőjében Sándor Zsolt dandártábornok kifejtette, hogy a jövő számára meghatározó jelentőségű kadétprogram indul Nyíradonyban.

A 2018-ban kezdődött kadétképzés dinamikusan fejlődik, jelenleg 80 iskolában háromezer diák részvételével folyik. Hangsúlyozta, ez nem katonai képzés; inkább olyan, feledésbe merülő emberi értékekre helyezi a hangsúlyt, mint például a becsület, az őszinteség, a lojalitás, a felelősségvállalás.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában