illegális szerek

2021.02.04. 17:42

Nem építik, hanem rombolják a testet a tiltott teljesítményfokozók

Az illegális teljesítményfokozó szerek súlyos károkat okozhatnak.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A bűnügyi híradásokban rendre felbukkannak olyan esetek, amikor valaki tiltott teljesítményfokozó szereket árul. Ezeket elsősorban olyan embereknek értékesíti, akik testépítéssel foglalkoznak és nem elégszenek meg a legálisan, boltban vásárolható, megbízható termékekkel. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél (OGYÉI) többek közt arról érdeklődtünk, mik azok az illegális szerek, és miben különböznek az egyébként legálisan forgalmazottaktól?

– Hazánkban a testépítési célra jogszerűen forgalmazott készítmények jellemzően étrend-kiegészítők: ide tartoznak a fehérjék vagy a multivitaminok, mint a leggyakrabban alkalmazott táplálékkiegészítők. Vényköteles gyógyszerek, így például hormontartalmú készítmények erre a célra nem használhatók jogszerűen. Az illegálisan beszerzett teljesítményfokozó készítmények nagy részét is ezek a szerek adják. Bármilyen hatóanyag-tartalmú gyógyszer indokolatlan alkalmazása testépítés során számos veszélyt rejthet, hiszen ezek a készítmények gyógyászati célra készültek. A tiltott szereket listázó kormányrendelet is többségében hormontartalmú, más betegségek kezelésére javasolt gyógyszereket tartalmaz – válaszolta az OGYÉI Kommunikációs és Koordinációs Főosztálya.

Az illegális szerek káros hatásairól azt közölték: – A gyógyszerek alkalmazása idegrendszeri tüneteket (izgatottság, vagy éppen levertség), az izmok merevségét, szív- és érrendszeri panaszokat, potenciazavarokat, a női nemi ciklus zavarát okozhatják. Ezek mind súlyos mellékhatások és veszélyesek lehetnek, legrosszabb esetben akár halált is okozhatnak. Különösen igaz ez az illegális forrásból beszerzett készítményekre, amelyek gyakran hamisított szerek, gyártási körülményük és összetételük pedig sok esetben ismeretlen, ami szintén súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. Fontos tehát hangsúlyozni, hogy saját egészségét teszi kockára, aki ilyen szereket használ. Éppen ezért óva intünk mindenkit attól, hogy ilyen gyógyszereket vásároljon vagy alkalmazzon – figyelmeztettek a szakemberek.

Már az internetről is

A hazai szabályozás kapcsán kiemelték: a legálisan kapható, hormontartalmú gyógyszerek vénykötelesek, azonban ezek a készítmények nem testépítési célokat szolgálnak, hanem más indikációval, javallattal rendelkeznek. – Az internet elterjedésével egyre nagyobb problémát okoz az illegális forrásból történő gyógyszerbeszerzés. Ki kell emelni, hogy ezeknek a szereknek a terjesztése, azaz ezekkel a tiltott teljesítményfokozókkal történő illegális kereskedelem 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel járhat a Büntető törvénykönyv szerint. A külföldről érkező, reptéri vámot érintő postai csomagokat – és erre fokozottan felhívjuk a lakosság figyelmét – ellenőrzi a NAV, mely során – intézetünkkel együttműködve – büntető eljárást kezdeményezhet – tudatta az OGYÉI.

Fotó: Rendőrség

A Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányság közlése szerint az elmúlt években megyénkre érintően egy igen jelentős fogás történt 2017 szeptemberében, az „X. Pangea” nevű nemzetközi akció keretében, melynek célja hamis, engedély nélküli gyógyszerek forgalmazásának megelőzése, az ezzel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőinek felkutatása volt. Az akció eredményeként a megyei rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya többek közt üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett teljesítményfokozó szerrel visszaélés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást, az eredményt 2020 márciusában vád­emelési javaslattal küldte meg az ügyészség részére.

Nagyban ment az üzlet

Több ezer doboz tiltott teljesítményfokozót, 50 millió forint készpénzt, valamint négy nagy értékű autót foglalt le a rendőrség 2017 szeptemberében, az „X. Pangea” akció keretében. A rendőrök Budapesten, Debrecenben, Berettyóújfaluban, Nyíregyházán, Győrben, Miskolcon, Földesen és Vácon fogtak el gyanúsítottakat, akik a nyomozás adatai szerint rendszeresen tiltott teljesítményfokozó szereket, valamint Magyarországon nem engedélyezett egészségügyi termékeket árultak az ország több városában.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában