Arcok a megyéből

2021.02.17. 15:46

Borbélyként dolgoznak pihenőnapjaikon a fiatal berettyóújfalui tűzoltók

Amikor épp nem tüzet oltanak, szakállakat és frizurákat tartanak karban.

Nem titok, hogy hivatása mellett számos tűzoltó másodállást is vállal. Általában az építőiparban találják meg számításukat, sok ács, asztalos, kőműves, burkoló, villanyszerelő és hasonló férfias munkát végző tűzoltó szolgál országszerte. Sosem lehet előre tudni, mit hoz a 24 órás szolgálat: lehetnek könnyebb napok és olyanok is, amelyeket utána biztosan ki kell pihenni. Aki tehát a tűzoltói hivatás mellé másik munkát is végez, annak „időzsonglőrnek” és fáradhatatlanul motiváltnak kell lennie. A berettyóújfalui tűzoltólaktanyában két ilyen lelkes, fiatal tűzoltó is dolgozik – írja a katasztrófavédelem magazinjában Papp-Kunkli Nóra tűzoltó főhadnagy.

Papp Árpád és Sándor Gergő a húszas éveik közepén járó ifjú tűzoltó őrmesterek.Valóra vált az álmuk, amikor jelentkezésük után felszereltek tűzoltónak. Árpi édesapja is tűzoltó volt, így ő már gyermekkorában érdeklődött a szakma iránt, több ifjúsági versenyen is megméretette magát. Nem volt számára idegen a tömlőgurítás, és azt is tudta, milyen fizikai megterheléssel jár egy elhúzódó káreset. Gergő valami segítő szakmát keresett, így az ő esetében is egyenes út vezetett a laktanyába.

A két fiatal külön csoportba került, és egymástól függetlenül egy másik szakma is felkeltette az érdeklődésüket. A fiúk kivételesen nem szerszámra, hanem ollóra és fésűre cserélték a feszítő-vágót, de szigorúan csak pihenőnapokon. Egy manapság újra divatos, de régi múltra visszanyúló szakmát választottak: borbélyok lettek. Az urak körében a szépen rendezett arcszőrzet az elmúlt tíz évben újra divatba jött, ezzel az igény is megnőtt a férfifodrászat azon ágára, amely a tradicionális arckezelést a modern technikákkal ötvözi. Gergőt és Árpit is teljesen elvarázsolta ez a szakma, a sors szeszélye azonban, hogy ők tűzoltóként csak csupasz arccal mosolyoghatnak a vendégekre, hiszen a szakáll és a légzőálarc nem férnek meg egymással. A többi között ez is jó téma a kuncsaftokkal, akik elsőre nagyon meglepődnek, amikor kiderül a borbély másik élete: – Tényleg? Te tűzoltó vagy? – Igen – hangzik a büszke válasz, majd jön az újabb kérdés… – És mi volt a legdurvább helyzet a munkád során?

Míg hétfőn teljes erőbedobással oltják és bontják a több ezer égő szalmabálát, kedden már milliméter pontosan, finom mozdulatokkal készítenek elegáns szakállakat. Nagyon lelkesek és igazán kiválóan megállják helyüket mind a két területen. Miután hajigazításban sem utolsók, bajtársaik is szívesen járnak hozzájuk, hiszen a sisak alatt is fontos, hogy jó legyen a séró.

Fotók: Papp-Kunkli Nóra tűzoltó főhadnagy, valamint Papp Árpád tűzoltó őrmester és Sándor Gergő tűzoltó őrmester archívumából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában