Vigyáz@t! 💻

2021.02.17. 07:30

Alattomos csalásoknak vagyunk kitéve az interneten

Fontos az elővigyázatosság, e-mailben és közösségi oldalon is támadnak a bűnözők.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Köztudott, hogy számos előnye ellenére – elővigyázatlan használat mellett – nagy veszélyek leselkednek a gyanútlan internetezőkre. A Napló tudomására jutott, hogy az utóbbi időben megsokszorozódtak a csalások és visszaélések a közösségi oldalakon. – A bűnözők a valós élethez hasonlóan a kibertérben is megpróbálják megtéveszteni az embereket, hogy ezzel bevételre tegyenek szert. A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját – olvasható a police.hu-n. A bűnözők rafinált módokon környékezik meg gyanútlan áldozataikat, gyakoriak az úgynevezett „romantikus csalások”.

Befektetéssel kecsegtetnek

A párkeresők mellett a csalók is felismerték a randioldalakban és társkeresőkben rejlő lehetőségeket. Sokszor ezeken a portálokon választják ki célpontjaikat, s aztán közösségi oldalakon veszik fel velük a kapcsolatot. – Érdemes gyanakodni, ha az ismerkedés közben a másik fél rövid ismeretség után szerelmet vall, intim képeket kér, esetleg megpróbálja rávenni arra partnerét, hogy küldjön neki pénzt, vagy adjon meg személyes adatokat – hívja fel a figyelmet a rendőrség a honlapján. Hatalmas nyereséggel és megtérülő befektetési ajánlatokkal is csőbe húzhatnak. Online hirdetésekben, e-mailekben és felugró ablakokban is láthatunk külföldi, vissza nem térő lehetőségekről, értékpapírokról, kriptovalutáról szóló felhívásokat.

„Sok esetben az online ismerős a saját pozitív példáján keresztül próbálja rávenni a kiszemelt áldozatot a befektetésre.”

Az ajánlatok mögött azonban veszélyes szervezett bűnözői hálózatok állnak, melyek tagjai elhitetik az áldozatokkal, hogy valódi és legális befektetési tevékenységet végeznek – tájékoztatnak a police.hu-n. A befektetés ellenére a pénzmozgás ezen esetekben csak egyirányú, a számlán lévő virtuális nyereséget soha nem kapja meg az ügyfél.

Magas pozíciójú személyeknek is kiadhatják magukat. – Vezetői vagy üzleti e-mail-címmel elkövetett csalás az, ha egy cég pénzügyi ügyintézőjét valamilyen trükk alkalmazásával hamis számla kifizetésére vagy a vállalat számlájáról történő pénz­átutalásra veszik rá – írja a rendőrség. Ez esetben a csalók az adott cég magas szintű vezetőjeként hívják fel az alkalmazottat, vagy e-mailben utasítják az utalásra. – Gyakran használják a „titoktartás”, „a cég bízik önben” és „jelenleg nem vagyok elérhető” kifejezéseket. Azt mondják, hogy a részletes instrukciókat később tudatják vele, vagy egy harmadik személy küldi e-mailen. A kapott instrukcióknak megfelelően az ügyintéző a pénzt a csalók által kezelt bankszámlára utalja – figyelmeztet a rendőrség.

A sok elővigyázatlan embert megrövidítő, alattomos becsapások hátterében szervezett bűnhálózat is állhat | Fotó: illusztráció / Shutterstock

Nyereményre hivatkoznak

Az online nyereményjáték-csalásokkal leggyakrabban a közösségi oldalakon keresztül küldött üzenetekben találkozhatunk. A legújabb forma szerint a visszaélők influencerek vagy nagyobb követőtáborral rendelkező oldalak profiljait másolják le, apró változtatással a felhasználónévben. Ez­után üzenetben keresik meg a lemásolt profil követőit, hogy nyereményjátékukon nyertek, az ajándékok átvételéhez pedig szükségeltetnek személyes adatok, köztük az érintettek bankszámlaszáma, esetleg szállítási díjat is kérnek tőlük.

Ez a technika különösen azért megtévesztő, mert a lemásolt profilok gyakran valóban rendelkeznek éppen futó nyereményjátékokkal.

Ha megtörtént a baj, és csalás áldozatai lettünk, akkor sem szabad tétlenkedni. Azonnal szakítsunk meg minden kapcsolatot az illetővel, de ha módunkban áll, mentsük el a beszélgetések tartalmát. Jelentsük a problémát azon a honlapon is, ahol a csalóval kapcsolatba kerültünk. – Tegyen feljelentést a rendőrségen, és ha megadta a banki adatait, azonnal értesítse a bankot – írják a police.hu-n.

Gondoljunk a lehetséges veszélyekre is

Kellő elővigyázatossággal minden esetben megelőzhető lenne a baj.

„Legyen nagyon óvatos, hogy mennyi személyes információt oszt meg magáról a közösségi médiában, valamint mindig kérjen pénzügyi tanácsot, mielőtt befektet!”

Mindig gondoljon a lehetséges veszélyekre – hívja fel a figyelmet a police.hu. A csalók is a legismertebb online oldalakat használják, tehát nem csak kevésbé népszerű portálokon leselkedik ránk veszély. Fontos, hogy figyeljünk a helyesírási és nyelvtani hibákra, valamint a következetlenségekre, hiszen ez gyakori ismertetőjegye a csalóknak. Érdemes rákeresnünk az illető fotójára és profiljára, valamint megnézni, hogy szerepel-e más oldalakon is. Mielőtt pedig személyesen találkoznánk egy interneten megismert személlyel, jó, ha elmondjuk a családunknak és barátainknak, hová megyünk. – Legyen óvatos, ha pénzt kérnek öntől! Soha ne küldjön pénzt, ne adja meg bankkártya- vagy online banki adatait, és ne küldjön másolatot okmányairól – hangsúlyozta a rendőrség.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában