segítség a rászorulóknak

2020.12.16. 14:42

Szén-monoxid- és füstérzékelőket kaptak hajdú-bihari családok

Fotó: katasztrófavédelem

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság szén-monoxid- és füstérzékelőket adott Hajdú-Bihar megyének is, hogy a rászoruló családoknak nyújtsanak segítséget

- közölte honlapján a megyei katasztrófavédelem. Már évek óta hagyomány, hogy a megyei tűzmegelőzési bizottságon keresztül elérjék azokat az embereket, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy vásároljanak ilyen életmentő érzékelőket, ezzel biztonságossá tegyék otthonukat.

A fűtési időszakban megduplázódnak a lakástüzek száma Hajdú-Bihar megyében is. Számos esetben az otthonokban kialakuló tüzet – főleg éjjel – a benntartózkodók túl későn, vagy egyáltalán nem észlelik, ami súlyos sérüléshez, esetleg halálhoz vezethet. Egy otthoni füstérzékelő megoldást jelenthet, hiszen az másodperceken belül jelez, ha füstöt érez a lakásban, így adva nagyobb esélyt a menekülésre és a túlélésre.

Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés, mind például a vízmelegítő, a kazán, a bojler, a konvektor, a kályha, a cserépkályha, a kandalló mellett nem megfelelő a szellőzés. A szükséges levegő-utánpótlás nélkül ilyenkor mérgező szén-monoxid áramlik vissza, amely akár egy percen belül ölhet.

Ezért nagyon fontos, hogy évente ellenőriztessük a fűtőberendezést, éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, figyeljünk a levegő-utánpótlásra és feltétlen használjunk szén-monoxid-érzékelőt

- hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Összesen hatvanhárom érzékelőt osztottak ki a katasztrófavédelem szakemberei, tűzoltói december közepén. A nehéz körülmények között élő családoknak az érzékelőkön kívül a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai tartós élelmiszerekből összeállított csomagot adtak át, így tették szebbé az ünnepeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában