Tinédzserek a vádlottak

2020.09.17. 11:41

Súlyosítanák az ítéletet a gyilkosságig fajult hadházi rablótámadás ügyében

A Fellebbviteli Főügyészség szerint súlytalan ítéletet hozott az ügyben a Debreceni Törvényszék.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Rablás bűntette miatt ítélt el a Debreceni Törvényszék hét fiatalkorú vádlottat. Közülük négyen nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt is felelnek, és börtönbüntetésben részesültek.

A törvényszék ítélete szerint a részben rokoni kapcsolatban lévő 15-17 éves vádlottak közül ketten 2019. év május havában elhatározták, hogy a Hajdúhadházon élő idős férfit kicsalják a házából, majd vasrúddal leütik és kirabolják. A sértett házaspár ugyanis csekély jövedelmét kiegészítve bolti édességeket árult a lakásán. Első alkalommal ugyan leütötték a férfit, de ellenállásától tartva az elkövetők zsákmány nélkül menekültek el a helyszínről. A rablótámadás befejezéséről azonban nem tettek le. Négy nappal később már csapatot toboroztak, vascsövet és farudat, valamint maszkokat és kesztyűket szereztek, és az elkövetői szerepeket is kiosztották. A támadók az esti órákban azzal a szándékkal tértek vissza a sértettek házához, hogy

„tervük mindenképpen sikerüljön, akár emberi élet kioltása árán is.”

Közülük három vádlott a vascsővel és a bottal nagy erővel bántalmazta a kutyák ugatására a házából óvatlanul kilépő férfit. Halálos ütéseket mértek a koponyájára, megrúgdosták és megtaposták a védtelen embert, aki a kórházban életét vesztette. Két elkövető ezután berontott a házba, halálosan megfenyegette a mozgáskorlátozottsága miatt kerekesszékhez kötött idős asszonyt, akitől néhány ezer forintot, cigarettát, cukorkát, likőrt és chipset vettek el. A vádlottak ezután nyomban összegyűltek, és megosztoztak a zsákmányon – olvasható a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség közleményében.

A vádhatóság a vádlottak terhére bejelentett fellebbezésében az „előre kitervelten elkövetés” minősítő körülmény vádirattal egyező megállapítását is indítványozta.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a súlyosításra irányuló fellebbezést fenntartotta. Rámutatott, hogy a törvényszék a vádlottak cselekvőségének pontos megállapítása ellenére tévesen mellőzte a bűntett súlyát jelentősen növelő átgondolt, céltudatos elkövetés miatti minősítő körülmény megállapítását. A fellebbviteli főügyészség az emberölésért is felelős vádlottakkal szemben kiszabott 6-8-10-12 év fiatalkorúak börtönének súlyosítását is indítványozta. Álláspontja szerint a rablásban figyelőként részt vett további három bűnsegéd vádlottal szemben alkalmazott javítóintézeti nevelés súlytalan intézkedés. Helyette fiatalkorúak börtönének kiszabása, valamint közügyektől eltiltásuk egyaránt indokolt.

Valamennyi vádlott és védő ugyancsak fellebbezését jelentett be. A büntetőügyben másodfokon a Debreceni Ítélőtábla határoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában