Bilincsben a bűnszervezet feje

2020.08.27. 15:38

Hollandiában fogták el a szökésben lévő debreceni drogdílert

Két évig bujkált az igazságszolgáltatás elől a férfi, akinek hálózata főként az egyetem környékén árulta a drogot – adta hírül a Debreceni Törvényszék.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A Debreceni Járásbíróság június 17-én távollétében bűnösnek mondta ki G. P.-t a következő vádakban: társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette, társtettesként elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntette. A vádlottat mint egy bűnszervezet vezetőjét halmazati büntetésül 8 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság, amely G. P. vonatkozásában 39 millió forint és egyéb értéktárgyak vagyonelkobzását is elrendelte – idézte fel közleményében a Debreceni Törvényszék.

A vádirat szerint a férfi éveken át marihuánával kereskedett Debrecenben, egészen 2014 augusztusában történt elfogásáig. A bűncselekményt kezdetben egyedül végezte, majd az „üzletbe” bevonta élettársát is, továbbá szűk baráti köréből néhány személyt. A drogkereskedők többnyire a helyi felsőoktatási intézmény hallgatói részére adták el a kábítószert, gyakran még házhozszállítást is vállaltak. A bűnszervezetnek, amely hierarchikus rendszerben működött, legális jövedelme nem volt, tagjai a kábítószer eladása után kapott pénzből éltek. A kábítószer-kereskedő hálózat résztvevőit a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztályának nyomozói fogták el. A csoport tagjainál tartott házkutatásokon a nyomozók a kábítószeren, illetve annak értékesítésével összefüggő tárgyakon kívül lőfegyvereket, lőszereket, robbanóanyagot, robbantószert, különböző vegyi anyagokat, vegyszereket, valamint nagy értékű nemesfém tárgyakat is találtak, melyeket lefoglaltak.

A bíróság a bűnszervezet további hat tagját is bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, egyiküket, C. P.-t lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében is, ezért őket fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. A 33 éves B. K.-t 5 év 4 hónap, a 29 éves D. L.-t 4 év 2 hónap, a 29 éves Sz. Sz.-t 3 év 10 hónap, a 32 éves F. Á-t 4 év 2 hónap, a 34 éves C. P.-t 4 év 2 hónap, míg a 31 éves B. R.-t 3 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte. B. K. vádlott kivételével, akivel szemben a bíróság 23 millió 400 ezer forint vagyonelkobzást is elrendelt, a vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók. A bűnszervezet tagjait a bíróság 4, valamint 5 évre a közügyektől is eltiltotta.

A bűnszervezet vezetője, G. P. még 2018 augusztusában, az ellene folyó büntetőeljárás hatálya alatt szökött meg a házi őrizetből, melyet követően előbb országos, majd – miután felmerült a gyanú, hogy külföldön tartózkodhat – európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki vele szemben. Fogolyszökés vétség elkövetése miatt 2020 márciusában távollétében vádat emelt ellene a bíróságon a Debreceni Járási Ügyészség. A férfit 2020. augusztus 20-án a rendőrök Hollandiában fogták el, jelenleg kiadatási őrizetben van, hazahozataláról később hoznak döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában