vizsgálják az esetet

2020.07.28. 10:02

Elvitt gyermekek ügye: megszólalt az egyik szemtanú

Az ügyvéd szerint a gyermekelhelyezés elhúzódása is szerepet játszhat a hasonló ügyekben.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Mint arról a Hajdú-Bihar Megyei Rendőrkapitányság vasárnapi közleményében hírt adott, július 26-án Debrecenben az egyik élményparkból két kiskorú gyermekét az édesapjuk – akkor még tisztázatlan körülmények között – magával vitte.

Az esetnek szemtanúja volt Szűcs Andor, az élménypark dolgozója is. A Naplónak elmondta, a bejárati kapu előtt azt látta, hogy két férfi berángatja a gyerekeket az autóba, míg az anya az autó előtt állva saját testével akarta megakadályozni, hogy elinduljon a jármű, amely majdnem elgázolta az asszonyt. A rendőrség hétfő délutáni, lapunkhoz eljuttatott információi szerint a férfi jogerős határozattal rendelkezett arról, hogy több bíróság, többek között magyar is neki ítélte a 7 éves kisfiút és az 5 éves kislányt, így joggal vehette magához a gyermekeket.

– A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a beszerezett információkra tekintettel az elrendelt körözéseket visszavonta, de az eset körülményeit tovább vizsgálja – tájékoztatott a hatósági sajtóiroda.

Nem mindegy, van-e határozat

A Napló dr. Lakatos Olivér büntetőügyvédet arról kérdezte, mik a legfontosabb tudnivalók az ehhez hasonló esetekről. A szakember elmondta: fontos kérdés, hogy a gyermekelhelyezési per még csak folyamatban van, vagy már született döntés, akár ideiglenes is. Ha ugyanis még nem született határozat, akkor nem történik más, minthogy a szülő él a felügyeleti jogával még akkor is, ha a gyerekek – vélhetően – az édesanyjukkal megegyező lakcímmel rendelkeznek.

Akár fél év is eltelhet

Az ügyvéd szerint azért is szaporodhattak meg az utóbbi időben az ehhez hasonló esetek, mert a gyermekelhelyezés hosszú procedúra, a kereset beadásától akár fél év is eltelhet, míg döntés születik, és ez alatt az érintett szülők ugyanúgy gyakorolhatják a felügyeleti jogaikat.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában