a rendőr százados tanácsai

2020.07.22. 11:49

Egy egyórásnak tervezett út is elnyúlhat háromórásra

A közlekedési szakértő figyelmeztet: magunk és szeretteink biztonsága érdekében, be kell tartanunk a szabályokat.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

  • Biztonsági öv, szabálykövetés, karbantartás, körültekintés. A közúti baleseteinek száma arról tanúskodik, hogy sok volán mögé ülőnek még mindig van mit tanulnia a biztonságos közlekedésről. Hajdú-Bihar megyében legutóbb pénteken történt halálos eset, amikor – eddig tisztázatlan körülmények között – Bánk és Létavértes között kerékpárost gázolt halálra egy személygépkocsi.
  • Arról, hogy vakáció idején miként kerülhetjük el jó eséllyel a tragédiába torkolló autós utazást, a Hajdú-bihari Napló Suba István rendőr századost, a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkárát kérdezte. A szakember kiemelte, hogy a nyaralás időszakában több ezren indulnak útnak az üdülőhelyekre, emiatt kiemelten fontos, hogy a sofőr és a járműve is felkészült legyen az utazásra.
  • – A nagy utazás előtt az autót vigyék el átvizsgálásra szervizbe, ahol ellenőrzik a fékek, a futómű állapotát, a világítóberendezéseket, és általában a légkondicionálóra is érdemes ránézni – hangsúlyozta Suba István. Megjegyezte, egy egyszerű karbantartás elhanyagolása is üzemképtelenné teheti az autót, és ez a nyaraláson igen rossz élményeket okozhat.
  • Mindenki, akinek jogosítványa van, legalább egyszer már megtanulta a KRESZ-t. Suba István szerint azonban fontos, hogy az utazáskor – bár szeretnénk hamar megérkezni – tartsuk be a sebességkorlátokat, és az előírások betartására kérjük meg a sofőrünket is, amennyiben nem mi ülünk a kormány mögött.

    Rajtunk kívülálló okok

    – Használjuk a biztonsági öveket, mert jobb egy órával később épen megérkezni, mint útközben balesetet szenvedni, vagy esetleg egy idegen országban szabálysértés miatt végigcsinálni egy rendőri ellenőrzési és büntetési procedúrát, amely az esetek többségében nemcsak lelkileg megterhelő, hanem a családi kassza is megérzi – nyomatékosította a baleset-megelőzési bizottság titkára.

    A szakember figyelmeztetett továbbá: ne hagyjuk figyelmen kívül azt sem, hogy rajtunk kívülálló okokból akár több óráig is vesztegelnünk kell a járművünkben. Az autók megfelelő felkészítése mellett a család vigyen magával elegendő folyadékot és nem romlandó élelmiszereket, mert a hosszabb utakon előfordulhatnak jelentősebb ideig tartó, kényszerű várakozások, dugók.

    „Egy egyórásnak tervezett út is elnyúlhat háromórásra, és ezt könnyebb átvészelni főképp nagy melegben, ha van mit inni”

    – jegyezte meg.

    Egyszerű módszer

    Suba István kitért arra is, hogy a gumiabroncsok megfelelő állapotára is kiemelt figyelmet kell fordítani. – Túl alacsony vagy túl magas abroncsnyomás esetén is nő az autó fékútja, romlik a stabilitása és az irányíthatósága. Az abroncsnyomás beállítása egy ötperces művelet, és bármelyik benzinkúton megteszi a kút személyzete is, ha ezt kéri az autós – tette hozzá a szakértő.

    Fotó: Suba István-archív

    Mint megtudtuk, érdemes rendszeresen ellenőrizni az abroncsok mintamélységét is, erre egy nagyon egyszerű módszert javasolt: ha egy százforintos érmét élére állítva beillesztünk az abroncs mintaárkába, és az érme külső, ezüst színű pereme eltűnik, akkor bátran használható a gumi. Ellenben, ha nem, akkor eljött az ideje a gumicserének. Suba István ezt azzal magyarázta, hogy a kopott mintázatú abroncsok csapadékos időben hajlamosabbak a felúszásra, ami egyet jelent a tapadásvesztéssel, amely által a kocsi irányíthatatlanná válik, és rendkívül balesetveszélyes helyzetbe kerül a sofőr és az utasai is. – Nem érdemes kockáztatni – hangsúlyozta.

    Defektből is lehet nagy baj

    A rendőr százados arról is beszélt, hogy amennyiben defekt miatt meg kell állnunk, nem szabad megfeledkeznünk a szükséges biztonsági intézkedésekről.

    – A bajba jutott autósnak először be kell kapcsolnia az elakadásjelzőt, ezt követően pedig állítsa fel az elakadást jelző háromszöget, ha út szélére kényszerült, és nem tudott egy parkolóba félrehúzódni – részletezte Suba István, hozzáfűzve: úttest közelében a gépjárműből kiszállás előtt nem szabad megfeledkezni a láthatósági mellény felvételéről sem. – Lakott területen belül 50, lakott területen kívül 100, autópályán pedig 150 méterre kell felállítani a háromszöget a defektet szenvedett gépjármű után. Ezt követően az autósnak lehetősége nyílik mérlegelni, hogy segítséget hív, vagy saját maga gondoskodik a probléma megoldásáról – mondta a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára. Mint hozzátette, amennyiben valaki az utóbbi mellett dönt, akkor először ajánlott ellenőrizni a pótkereket, valamint azt, hogy van-e emelő a csomagtartóban. A szükségpótkerékkel nem szabad 80 km/óránál nagyobb sebességgel közlekedni, hosszú távon a mankókerék nem helyettesítheti a lecserélt kereket.

    „Az ilyen esetekkel számolva érdemes megkötni egy assis­tance szerződést, amellyel az autó és az utasai is hazajuthatnak, vagy ha megoldható, akkor az autót helyben megjavítják”

    – tanácsolta a szakember.

    – Nagyon fontos, hogy a KRESZ előírása szerint lakott területen kívül úttesten gyalogos csak láthatósági mellényben tartózkodhat, így ha bármilyen okból ki kell szállnunk az autóból, ennek a szabálynak a betartására – minden utas esetében – a biztonságunk érdekében kiemelten figyeljünk oda – tájékoztatta a Naplót a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára. Mindezeken túl, mivel a hajdú-bihari utakon is megnőtt a vadveszély, hasznos tanácsokkal segít a rendőrség. A megyei rendőr-főkapitányság arra kéri a sofőröket, hogy emiatt is vezessenek fokozott figyelemmel.

    Vadveszély az utakon

    Augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka. A vadak ekkor sokkal figyelmetlenebbek, napközben aktívabbak, így sokkal többet találkozhatunk velük a mezőgazdasági termőterületek melletti utakon. Célszerű tehát a fokozott óvatosság még akkor is, ha nincs vadveszélyre figyelmeztető jelzőtábla. Szembejövő forgalomnál nehezebb észrevenni a közelben lévő vadállatokat, a sebesség csökkentése segíthet. Tartsanak nagyobb követési távolságot, és folyamatosan figyeljék az út mindkét oldalát. A vadak kiszámíthatatlanok, van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak, és valamelyik irányba vágtatni kezdenek. Ha vadat látnak, lassítsanak!

    Ha elpusztult vagy haldokló vadállatot látnak az úton, hívják a 112-t! Ne próbálják meg lehúzni az úttestről, mert lehet, hogy még életben van. A rémült állat súlyos sérülést okozhat a patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot ne vigyék el, mert az lopásnak számít!

    Szakál Adrienn

    A lakossággal közösen

    A biztonságos közlekedés érdekében több országos kampányt is indított a közelmúltban a rendőrség, ezzel figyelmeztetve a gyerekeket és a már autót vezetőket a szabályok betartásának fontosságára. A baleset-megelőzésről honlapjukon a következő kéréssel fordulnak a lakossághoz. – A rendőrség a közlekedésbiztonság javítása érdekében változatlanul mindennap végzi a közúti ellenőrzéseket, és következetesen intézkednek a szabálytalankodókkal, így az ittas vezetőkkel szemben is. Ez a munka azonban mit sem ér, ha maguk a közlekedők nem foglalkoznak azzal, mekkora veszélybe sodorják magukat, ha nem tartják be az előírásokat, nem figyelnek egymásra, nem vigyáznak családtagjaikra, gyermekeikre – olvasható a felhívásban. A felelőtlenségnek nagy ára, súlyos és visszafordíthatatlan következménye lehet, emiatt azt kérik, hogy mindenki közlekedjen szabályosan.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában