kék hírek

2019.10.08. 09:32

Jogellenesen használhattak fel kampánypénzeket, vádat emelt az ügyészség

A Debreceni Járási Ügyészség nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat négy országgyűlési képviselőjelölt ellen, akik a 2018. évi kampánytámogatással törvényesen nem számoltak el – olvasható a Hajdú–Bihar Megyei Főügyészség közleményében.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

Mint írják, a 2018. évi országgyűlési választásokra egyéni választókerületi képviselőjelöltként nyilvántartásba vett személyek 1.025.014 forint összegű kampánytámogatásra voltak jogosultak. A jelöltekkel a Magyar Államkincstár külön megállapodást kötött, és átadta a támogatás összegét tartalmazó kincstári kártyát.

A támogatás kizárólag a választási kampányidőszak alatt és a kampánytevékenységgel összefüggő kiadások finanszírozására volt fordítható, annak felhasználásáról számlával vagy bizonylattal kellett elszámolni. Az országgyűlési választások után a Magyar Államkincstár a mandátumot nem szerzett vádlottakat felhívta, hogy nyújtsák be a támogatásra vonatkozó elszámolásukat, olvasható az ügyészségi híradásban.

A tájékoztatás szerint három független képviselőjelölt vádlott a felhívásnak egyáltalán nem tett eleget, a parlamentbe be nem jutott párt képviseletében induló további vádlott az államkincstár felhívására benyújtotta a támogatás felhasználására vonatkozó elszámolást. Később, az eljárás során olyan bizonylatokat is becsatolt, amelyek mögött valós gazdasági esemény nem volt, a fiktív számlák több mint 700.000 forint felhasználását igazolták valótlanul – áll a közleményben.

Az államkincstár valamennyi vádlottat a támogatás kétszeresének megfelelő összeg visszatérítésére kötelezte, amelyből a vádemelés időpontjáig önkéntes megfizetés nem történt, behajtással csupán 57.000 forint térült meg, tudatta a megyei főügyészség.

A Debreceni Járási Ügyészség az elszámolást be nem nyújtó képviselőjelöltek ellen költségvetésből származó pénzeszközzel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt, a támogatást fiktív számlákkal igazoló jelölttel szemben nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzések meghozatalára irányuló vádiratokban az ügyészség indítványt tett arra, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján valamennyi vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést szabjon ki.

A Debreceni Járási Ügyészség 2019 májusában három képviselőjelölt ellen ugyanilyen bűncselekmények miatt vádat emelt. Azokban az ügyekben az illetékes járásbíróság az ügyészi indítvánnyal egyező büntetést szabott ki a vádlottakkal szemben és a bírói döntések első fokon jogerőre emelkedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában