a távmeghallgatást is bevetették

2019.09.20. 16:12

Idősekre utazó vádlottakat ítéltek el

A Debreceni Törvényszék szeptember 20-án tartott nyilvános ülésen helyben hagyta a Berettyóújfalui Járásbíróság azon döntését, amelyben három vádlottat ítélt el, akik idős emberek sérelmére követtek el bűncselekményeket, köztük Komádiban – tudatta közleményben a törvényszék.

Fotó: Debreceni Törvényszék

Mint írják, a törvényszék az ülés során igénybe vette a távmeghallgatást biztosító technikai eszközöket, mivel az I. rendű vádlottat a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetben tartják fogva. A modern rendszernek köszönhetően a nyilvános ülés megtartásához nem volt szükség arra, hogy a vádlottat a több mint 450 kilométerre lévő Debreceni Törvényszékre szállítsák.

Dr. Nagy Antal, a büntetőtanács elnöke szóbeli indoklása során elmondta, hogy az ügy teljes körű felülbírálatára került sor, mivel az ügyész súlyosítás miatt fellebbezett, míg a védelem enyhítés, illetve téves minősítés miatt nyújtott be jogorvosalti kérelmet. A törvényszék megállapította, hogy az elsőfokú bíróság a büntetőeljárást a perrendi szabályok maradéktalan betartásával folytatta le, a másodfokú bíróság nem észlelt olyan eljárási szabálysértést, amely az ítélet hatályon kívül helyezését eredményezné. Hangsúlyozta, hogy a Berettyóújfalui Járásbíróság az ügyfelderítési kötelezettségének eleget tett, valamennyi bizonyítékot beszerezte, amelynek eredményeként megalapozott tényállást állapított meg, indoklási kötelességét messzemenőkig teljesítette. Pontosításra kizárólag kisebb részletek miatt volt szükség – derül ki a híradásból.

A közlemény szerint az ügy sértettjei idős emberek, akik – a laikus számára is felismerhetően – a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes állapotban voltak. Ennek alátámasztására az elsőfokú bíróság is nagy hangsúlyt fektetett, az ott leírtakat a büntetőtanács teljes mértékben osztotta. Ahogy Dr. Nagy Antal elmondta: az idős korú sértettek sérelmére elkövetett cselekmények szankcionálása jogos társadalmi elvárás.

A súlyosító és enyhítő körülményeket az elsőfokú bíróság helyesen feltárta azzal, hogy a társtettességben történő elkövetést további súlyosító körülményként kell figyelembe venni, illetve az I. r. vádlott tekintetében a többszörös, egyben különös visszaesői minőséget is.

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2019. február 19-én hozott ítélete a mai napon jogerőre emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában