egy idős ember volt az áldozat

2019.08.28. 08:24

Rablás miatt kell felelnie a vádlott fiatal párnak

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség rablás bűntette miatt emelt vádat a fiatal férfi és nő ellen, mivel a pár Hajdúböszörmény egyik csendes utcájában megtámadta az idős asszonyt és kitépte nyakából az arany nyakláncot.

Fotó: Illusztráció, Pixabay

Az elsőrendű vádlottnak a másodrendű vádlott a barátnője, mindketten szerény anyagi javakkal rendelkeznek, 2019. május 17-én, a bűncselekmény elkövetésének napján egyiküknek sem volt pénze.

A vádlottak a fenti napon délelőtt 10 óra körül, Hajdúböszörmény egyik utcáján sétáltak és észrevették a kerekes járókerettel közlekedő sértettet, akinek a nyakában egy aranylánc volt.

A vádlottak ezt követően megállapodtak abban, hogy az idős, nehezen mozgó sértettől akár erőszak alkalmazása útján is megszerzik a nyakláncát és annak értékesítése útján pénzhez jutnak – olvasható a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség közleményében.

Megállapodásuknak megfelelően 200-300 méteren keresztül, kissé lemaradva követték a sértettet és egy csendesebb utcába érve, ahol nem tartózkodott senki, az asszonyt utolérték. Ekkor az elsőrendű vádlott hátulról megragadta a sértett nyakát, őt a közeli kerítéshez szorította, másik kezével pedig megpróbálta a nyakláncot kiszakítani a nyakából. A sértett a nyaklánca megtartása érdekében egyik kezével azt megfogta, miközben az elsőrendű vádlott többször megrántotta a nyakláncot, így az elszakadt. Az ékszer egyik darabja az elsőrendű vádlottnál, másik darabja a sértett kezében maradt. A nyaklánc elvétele során a másodrendű vádlott mindvégig a sértett mögött tartózkodott és figyelte azt, hogy az utcán feltűnik-e járókelő, mindemellett jelenléte szándékerősítőleg hatott az elsőrendű vádlottra.

Az elsőrendű vádlott cselekménye alatt a sértett segítségért kiáltott és azt a közelben lakók észlelték.

A vádlottak a nyakláncdarab megszerzését követően elfutottak a helyszínről, majd még ugyanazon a napon azt egy zálogházban közel 21 ezer forintért értékesítették. A készpénzből élelmiszert vásároltak, majd egy helyi panzióban szobát béreltek, ahol rövid időn belül őket a rendőrség elfogta.

A nyomozás során a zálogházból lefoglalt nyakláncdarabot a nyomozó hatóság kiadta a sértettnek, továbbá a másodrendű vádlottól lefoglalták a megmaradt 8 ezer forint készpénzt.

A sértett a vádlottak magatartása következtében sérüléseket nem szenvedett.

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő elsőrendű vádlott ellen tettesként, míg a bűnügyi felügyelet alatt álló másodrendű vádlott ellen bűnsegédként elkövetett, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. A vádiratban mindkét vádlott vonatkozásában fegyház büntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra, hogy a járásbíróság velük szemben vagyonelkobzást rendeljen el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában