Vért szállítanak, parkoltatnak

2019.08.02. 20:57

Az eső sem volt akadály, rotyogott a birkapörkölt a megyei polgárőrnapon

Az ünneplés mellett a barátkozásra, a csapaterősítésre is alkalmat adott a megyei polgárőrnap a hétvégén.

Fotó: Kovács Péter

A 26. megyei polgárőrnapot a 13. gólyafesztivállal együtt rendezte meg a Hajdú-Bihar északnyugati csücskében lévő kis település szombaton. A Gólya téren legalább ezerötszázan – ez körülbelül duplája a vendéglátó falu lakosságának – sürögtek-forogtak, szórakoztak, beszélgettek, ismerkedtek és vettek részt a legkülönbözőbb programokon. Körülbelül negyven polgárőr-egyesület tette tiszteletét, hogy egymás társaságában eltöltsön egy vidám napot. A sátrak alatt a főzésé volt a főszerep. Megkerestük az egyekieket, a mikepércsieket és a polgáriakat.

Ismerősökre találnak

– A 130 fős polgárőrtagságunkból negyvenen jöttünk el az eseményre, és hogy a gyorsan jött záporeső bezavart bennünket, elég sűrűn vagyunk itt, a sátorban – mondja Miluczky Attila polgármester. Azt is megtudjuk tőle, hogy az egyeki polgárőrség működése rendkívül stabil, az önkormányzat a civil szervezetek közül őket támogatja a legnagyobb összeggel, évi 1,2 millió forinttal. A településvezető szavaiból kiderül, hogy ezt a támogatást meg is szolgálja a nagy létszámú figyelőszervezet. – Ők azok, akik rögtön mozdulnak, ha valahol baj van, vagy valahová segítség kell. Ha az önkormányzat intézményeinek állapotfelméréséről van szó, vagy a külterületi illegális hulladéklerakók felderítéséről, segítenek. De ha az orvosi rendelőnkben levett vért kell átvinni Tiszafüredre, azt is ők végzik. Mint ahogy rendezvényeken a biztosítást is ellátják, vagy éppen a vendégek járműveit segítik a parkolásban. Reggelente az iskola előtti biztonságos közlekedésre is vigyáznak. Nem véletlenül emelte ki beszámolójában a rendőrkapitányság vezetője, hogy az egyeki polgárőrökre bármikor lehet számítani. 2015-ben Egyek megkapta a Polgárőr település elismerő címet. Az utánpótlással sincs gond, sok ifjú polgárőrünk van. Nemrégiben Ohaton is megalakult a figyelőszervezet.

 

A Mikepércsi Polgárőr Egyesület 25 fővel vesz részt a megyei találkozón. Győrösi Gábor vezetésével ebédre birkapörköltet főznek, reggelire pedig debreceni párost készítettek. A főszakács meg is jegyezte, hogy a krumplipucoló lányok is nagyon ügyesek. Büszkék kitüntetettjeikre: vezetőjüket, Kimás Istvánt és az egyik alapítótagjukat, a 25 éve polgárőr Nagy Andrást is a pulpitusra szólították az imént. – Kikapcsolódunk és sok régi ismerőssel találkozunk itt – válaszolják kérdésünkre.

– Kovács László szolgálatvezető vagyok Polgárról – mutatkozik be a Tisza menti város polgárőrszervezetének egyik vezetője. – Negyvenen jöttünk el, ott szoktunk lenni minden polgárőrnapon. A távolságtól függ, hogy mennyien megyünk. Az ilyen alkalmakon megbeszéljük tapasztalatainkat a más településen tevékenykedő kollégáinkkal. Persze sztorizgatunk is. Nálunk sincs panasz az utánpótlásra. A megyében egyedüliként megalakítottuk a roma ifjúsági polgárőrcsoportot.

Kovács Zsolt

Borítókép: Az egyekiek szakácsa, Kota István alufóliával védi a slambucot a záportól

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában