tiszagyulaháza

2019.07.27. 18:40

Szükség van a polgárőrök munkájára

Ősszel 13 gépjárművet ad a megyei rendőr-főkapitányság a hajdú-bihari polgárőrszervezetnek.

Fotó: Kovács Péter

Fotó: Kovács Péter

Ezt Gyurosovics József megyei rendőrfőkapitány jelentette be a szombaton Tiszagyulaházán megtartott XXVI. polgárőrnapon. A rendőrtábornok köszöntőjében kifejtette: hosszú évek áldozatos munkája bizonyítja és támasztja alá, hogy a polgárőrségnek van létjogosultsága Magyarországon. Olyan polgárok lépnek be közéjük, akik a napi munkájuk után szabadidejüket nem sajnálva, fáradtságot nem ismerve segítik a rendőrség munkáját, hatékonyan tevékenykednek településük közbiztonságáért. Mint fogalmazott, a polgárőrség sikerének alapja, hogy az egyesület tagjai abból a közösségből kerülnek ki, ahol az önkéntes szolgálatukat teljesítik.

- Megbecsülés és köszönet illeti őket a járőrözésben eltöltött óráért, amelyet akár a rendőrökkel, akár tőlük függetlenül tettek – fogalmazott Gyurosovics József hozzátéve: a polgárőrségnek abban is nagy szerepe van, hogy rendőrség a lehető legszorosabb kapcsolatot alakíthassa ki a lakossággal, és továbbíthassa a közbiztonságot, közrendet erősítő információkat. Ez a jövőben sem fog változni.

 

- Az elmúlt időszakban Hajdú-Bihar az ország legbiztonságosabb megyéje. A 100 ezer lakosra jutó ismertté vált bűncselekmény tekintetében itt a legalacsonyabb a szám. Úgy gondolom és reményem, hogy az összefogás a legfőbb stratégiai partnerünkkel, a polgárőrséggel, megerősíti és előrébb viszi a szervezetet – zárta köszöntőjét Gyurosovics József.

Az összefogást, az összetartozást hangsúlyozzuk ezen a találkozón. A megye polgárőrei 860 ezer szolgálati órát teljesítettek 2018-ban, és ez a második legtöbb az országban. A rendőrséggel közös szolgálatokat a jövőben erősítjük, azokra továbbra is szükség van – fogalmazott Boros Viktor megyei polgárvezető a Tiszagyulaházán szombaton megtartott megyei polgárőrnapon.

Egy jármű Tiszagyulaházára

Az eseményen az Országos Polgárőr Szövetséget Csaplár Zoltán, az önkormányzati elnökhelyettes képviselte, aki hangsúlyozta: a polgárőrök alapvető tevékenysége a közrend, közbiztonság fenntartása és a bűnmegelőzés. Kiemelt feladatuk a család és ifjúságvédelmi programjuk.

- Minden nap mintegy százezer polgárőr teljesít szolgálatot az emberek biztonsága érdekében szerte az országban. 2 ezer 500 egyesület, 63 ezer tag 9 millió 300 ezer óra szolgálatot tudhat magáénak. Ebben a hajdú-bihari polgárőrök is becsülettel odatették magukat. Fontos, hogy a polgárőrök egységes szabályok szerint dolgozzanak – tette hozzá, majd örömét fejezte, ki, hogy a megyében megvan az utánpótlás. Az eseményen esküt tevő 40 ifjú polgárőr sapkát és láthatósági mellényt kap a Túrós András országos parancsnoktól.

Tiba István, a térség országgyűlési képviselője kijelentette: az emberek számára a biztonság a legfontosabb. Egy professzionális rendőri szervezetnek és a velük együtt dolgozó polgárőröknek sikerült azt megvalósítani, hogy Magyarország a világ tíz legbiztonságosabb országa közé tartozik. Mint fogalmazott, ez óriási teljesítmény. A politikus hangsúlyozta, hogy a polgárőr közösségek az utánpótlásban elültették a rend szeretetét, a közösség érdekében az önzetlen segítségnyújtást, a tenni akarást.

Az eseményt szintén megtisztelő Kiss Attila, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság vezetője bejelentette, hogy szervezete 10 gépjárművet ajándékoz az Országos Polgárőr Szövetségnek, amelyből egy, ha lehetséges, Tiszagyulaházára kerüljön.

Mikó Zoltán, a vendéglátó település polgármestere köszöntőjében emlékeztette a jelenlévőket, hogy a XXVI. polgárőrnappal együtt ünnepli Tiszagyulaháza a XIII. Gólyafesztivált is. Majd a polgárőrségre térve elmondta, hogy falujában az újszentmargitaiak segítségével 2005-ben alakult meg a figyelő szervezet. Ez több átszervezés után 14 éve működik a lakosság legnagyobb megelégedésére. Kiváló kapcsolatot tartanak a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a szomszédos települések polgárőrségeivel, illetve a megyén túlnyúlóan a tiszadobi és a tiszadadai polgárőrvezetőkkel. Gépkocsival és kerékpárral látnak el szolgálatot. Munkájukat 13 térfigyelő kamera is segíti.

A fiatalokat is érdekli

A megyei polgárőrnapon szerte a megyéből 40 ifjú polgárőr tett ünnepélyes keretek között esküt. Közöttük volt a tiszagyulaházai Szűcs Máté, aki alig várta, hogy betöltse a 14. életévét, hogy édesapja nyomdokaiba lépve ő is polgárőr lehessen.

- Két éve figyeltem fel arra, hogy édesapám szabadidejéből a falunk biztonságára is áldoz, és ez nekem nagyon megtetszett. Akkor határoztam el, hogy én is polgárőr leszek – válaszolta kérdésünkre, és azt is elmondta, hogy szereti a rendet, tetszik az egyenruha, a közösségért való önzetlen cselekedet, és mindez együtt idővel a katonai pálya felé irányíthatja. Most azonban, hogy már esküt tett, ő is járőrözhet, biztosíthatja a rendet az eseményeken. Korosztálya tagjai egyébként érdeklődők a polgárőrség iránt.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában