összbírói értekezlet

2019.05.17. 10:48

A bírói munkát értékelik Debrecenben

A megyét és a régiót érintően színvonalas, hatékony és időszerűen végzett munkáról számoltak be pénteken az összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón, a Debreceni Járásbíróságon.

Fotó: Kiss Annamarie

A megye bíróságainak színvonalas munkavégzéséről számolt be dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke pénteken, az összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón.

Ezt adatokkal is alátámasztotta: 2018-ban a Debreceni Törvényszék bíróságaira összesen 65 ezer 639 ügy érkezett (ez az országos mennyiség 5,3 százaléka), míg a befejezettek száma 67 ezer 183 volt. Az, hogy utóbbi szám magasabb, tendencia, ily módon sikerült az elmúlt években az ügyhátralékot ledolgozni. A járásbíróságokon első fokon az ügyek több mint 90 százaléka egy éven belül befejeződik; ezen belül a közigazgatási pereknél 99,8, a munkaügyi és polgári pereknél 90 százalék, míg a gazdasági és büntetőügyeknél 80 százalék fölötti ez az arány. Hosszabb, egy-két éven túlnyúló per polgári ügyszakban 1,8, büntető ügyszakban 3,6 százaléknyi van, ez azonban mindössze 15 darabot jelent – ismertette a törvényszék elnöke.

– A Debreceni Törvényszéken első fokon az ügyek mintegy 80 százaléka fejezódik be egy éven belül, másodfokon a 85 százalékuk fél éven belül. A gyorsaság nemcsak az állampolgárok megelégedését szolgálja, de adott ügyekben a gazdasági élet szereplőinek is nagyon fontos – hangsúlyozta Kahler Ilona. – A munka minőségének egyik mutatója az ítéletek megalapozottsága. Első fokon a járásbíróságon a büntetőügyek 82 százaléka válik jogerőssé, civilisztikai ügyekben 93 százalék, vagyis az érintettek többnyire elfogadják a bírói döntést. A legsúlyosabb negatív eset, amikor egy ítéletet másodfokon hatályon kívül helyeznek; az összes fellebbezéssel érintett büntetőügyünknek mindössze 3,6 százalékával történik ez, és csak kicsivel többel a civilisztikai ügyeinknél – részletezte.

Fotó: Kiss Annamarie

– A bírókat magas színvonalú képzési háttér segíti. 2017 második felében és 2018-ban nagy kihívás volt, hogy a polgári és a közigazgatási perrendtartás, illetve a büntetőeljárási törvény is változott, erre fel kellett készülni és készség szinten megtanulni, hiszen a hatályba lépés első napjától az újat kellett alkalmazni. A jó bíró is holtig tanul – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a folyamatos digitalizálódás is szükségessé teszi a képzéseket. Kiemelte, hogy a bíróságok korszerűsítése tovább gyorsult a távmeghallgatási rendszer, illetve az e-akta bevezetésével, s nagymértékben elősegítették az Országos Bírósági Hivatal által biztosított elektronikus mobil eszközök.

A törvényszék társadalmi felelősségvállalása kapcsán többek között a Nyitott Bíróságok és a Törés-Pont elnevezésű baleset-megelőzési programról, pályaorientációs foglalkozásokról számolt be, valamint a joghallgatókat segítő I.K.O.N. csoport működéséről. Kiemelte az infrastruktúra fejlesztését: mostanra valamennyi bírósági épület több-kevesebb megújuláson esett át.

– A Debreceni Ítélőtábla illetékességi területén kétmillió jogkereső állampolgár él, ügyeik 26 bírónkra vannak bízva – hangsúlyozta dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke. Mint elmondta, 2018-ban a legfontosabb feladatuk a régió szakmai irányítása volt a megváltozott jogszabályi feltételek mellett. Ez nemcsak az eljárási törvények változását jelenti, hanem azt is, hogy számtalan olyan jogszabály keletkezett, melyeket az ügyfélkapcsolatok elektronizálása tett szükségessé. – A szakmai tevékenységünk túlnőtt a régió keretein. Sok munkatársam lát el központi igazgatási feladatokat, például jogszabályok előkészítésében vesznek részt, így a működésüket 2020-tól megkezdő új közigazgatási bírói szervezetekkel összefüggésben is.

Eredményeikről az elnök elmondta, a büntetőügyeik 75 százaléka 3 hónapon belül, 91 százaléka 6 hónapon belül befejeződött, a polgári ügyekben hasonlóan jók az arányok. Felülvizsgálatra a döntéseknek mindössze néhány százaléka került, a hatályon kívül helyezés elenyésző.

Dr. Vajas Sándor, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese kiemelte, hogy az Európai Unió tagállamai között az igazságszolgáltatás hatékonyságát felmutató eredménytáblán kiválóan szerepelnek a magyar bíróságok. A „digitális korszakváltás” kapcsán elmondta, ma már minden bírósági eljárás elektronikus. Idén a legfontosabb kihívás az új közigazgatási bírósági rendszer felállítása; egy közigazgatási törvényszék Debrecenben is lesz. Április 30-ig jelezhették a közigazgatási és munkaügyi bírák, hol kívánják tevékenységüket folytatni, s 162-en, köztük 9 debreceni bíró választotta az új területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában