Időjárás

2023.09.14. 15:23

Esernyők kéznél? Mutatjuk, mi csaphat le Hajdú-Biharra!

Az Észak-Alföldnek is kijuthat délután a jóból.

Haon.hu

Forrás: illusztráció / MW-archív

Vészjósló piros pöttyöket is látni Hajdú-Biharban és a vármegye mellett az Országos Meteorológiai Szolgálat friss csapadékjelző radarképén, úgy néz ki tehát, nem tévedtek a meteorológusok, amikor zivatarveszély miatt első, felhőszakadás veszélye miatt pedig másodfokú figyelmeztetést adtak ki csütörtökre. Tegyen inkább mindenki ernyőt a táskába, aki elindul mostanában otthonról, sosem lehet tudni.

vihar időjárás meteorológia
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön egyre inkább a Dunától keletre lehet számítani zivatarokra, másutt jelentősen csökken a kialakulási esélyük.

A legfőbb veszélyforrás a felhőszakadás (rövid idő alatt 35-50 mm csapadék) lesz. Kiemelten az Északi-középhegység, Észak-Alföld térségében lokálisan akár 50-80 mm-t meghaladó csapadék is hullhat az ismétlődő cellaátvonulásokból, amely következtében lokális villámárvizek kialakulásának veszélye is fennáll.

Estére a legtöbb helyen várhatóan lecsengenek a zivatarok, de főként délkeleten még éjszaka is aktív maradhat néhol a légkör.

Pénteken elsősorban a Tiszántúlon alkalmasak a feltételek zivatarok kipattanásához, egy-két erősebb góchoz ekkor is társulhat felhőszakadás (> 25 mm), de ennek a maihoz képest kisebb az esélye.

Hozzátették: a legvalószínűbb forgatókönyvek szerint az érdemi események zöme határainkon kívül várható.

Hajdú-Biharban 15 óra után nem sokkal zivatarveszély és felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú riasztás van érvényben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!