Időjárás

2023.09.23. 08:13

A nap kérdése: megússza Hajdú-Bihar, vagy sem?

Zivatarokra és felhőszakadásra is figyelmeztetnek.

Haon.hu

Forrás: illusztráció / MW-archív

Erősen felhős, vagy borult lesz az ég. A Tiszántúlon csak elszórtan, máshol többfelé várható eső, zápor, zivatar. A délnyugati és a középső tájakon kiadós mennyiségű eső várható (akár 20-30mm). Az északnyugati szél egyre inkább megerősödik. Az ország nagy részén már csak 15-21 fok várható, de keleten még 22-29 fok valószínű – áll a Köpönyeg.hu szombati országos előrejelzésében.

Debrecenben és környékén akár 28 fok is lehet a maximumhőmérséklet.

Piros riasztást is kiadhatnak

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint szombaton elsősorban a Dunántúl délkeleti részén, illetve a Dunától keletre valószínűek délről, délnyugatról, észak, északkelet felé mozgó zivatarok, amelyekhez felhőszakadás (ált. 25-50, néhol > 50 mm), viharos széllökés (60-85 km/h), és jégeső (1-3 cm) társulhat. Heves zivatar is valószínű, amelyet károkozó szélroham (> 90 km/h) és nagyméretű jég ( > 3-4 cm) kísérhet. Szombat napközben, este gyors mozgású zivatarrendszerek is létrejöhetnek, amelyek nagyobb területen okozhatnak károkozó szélrohamokat.

Az időjárási helyzet függvényében szombaton (főként napközben, este) a piros fokozatú riasztást is kiadhatják!

A Dunántúl keleti részén, illetve a középső országrészben területi átlagban is nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. A legtöbb eső egy délnyugat-északkelet tengely mentén várható hozzávetőlegesen a Pécs-Salgótarján városok közötti széles sávban. Az említett területen a lehulló csapadék mennyisége szombaton általában 15 és 45 mm közé becsülhető, de lokálisan ennél jóval több (akár > 60-70 mm) is hullhat.

Szombat este a Dunántúl nyugati, északnyugati felén, valamint északkeleten az északi irányba forduló szél megerősödik, helyenként viharos (60-70 km/h) lökések is lehetnek.

Hajdú-Biharra zivatarveszély miatt másodfokú, felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!