Időjárás

2022.12.16. 17:51

Debrecenben 2005 óta nem volt fehér a karácsony

Forrás: Illusztráció/Napló-archív

Budapesten a legutóbb 2002-ben volt havas a karácsony, Debrecenben 2005-ben, Szegeden, Szombathelyen és Pécsen 2007-ben, a Kékestetőn pedig 2021-ben – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat infografikájából, amelyet pénteken tettek közzé a szervezet Facebook-oldalán.

Azt írták, még csak nagy vonalakban lehet körvonalazni az idei karácsonyi ünnepek várható időjárását, az azonban az adatbázisukban tárolt megfigyelések alapján tudható, hogy az elmúlt évtizedekben milyenek voltak a karácsonyok. Az infografikában 1951-től hat településen – Budapest, Debrecen, Szeged, Szombathely, Pécs és a Kékestető - mutatják be, milyen volt a karácsony: a zöld fák a hómentest, a fehér a teljesen – mindhárom ünnepi napon - havas ünnepet jelenti, a foltos fa pedig azt mutatja, ha december 24-26-án legalább az egyik nap volt hólepel, hófoltok vagy hótakaró.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Ez alapján Debrecenben 2005-ben volt a legutóbb havas a karácsony, egyébként 1951-től 35-ben volt zöld az ünnep, 21 évben foltos és 15 évben havas.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!