károk

2021.07.13. 18:13

A termést is vitte a hétvégi jég: volt, ahol odalett a meggy kétharmada

Helyenként a 20-30 millimétert is meghaladta a leeső csapadék mennyisége.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Heves zivatarok, szupercellák és jégeső jellemezte a hétvége időjárását, helyenként a termés kétharmadát elpusztítva. A Napló Szólláth Tibort, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnökét kérdezte a tapasztalatokról. – Szombat este Berettyóújfalu környékén alakult ki egy hevesebb zivatarcella, melyből dió nagyságú jég hullott az érintett térségben. Vasárnap is szinte fortyogott a légkör megyénk felett, aznap a legtöbb csapadék a Berettyó–Körös vidékének északkeleti részén, a határ menti területeken hullott, de a jég Ártánd és Nagykereki, valamint Hajdúdorog és Hajdúnánás környékét verte el leginkább – mondta.

Pusztítás a gyümölcsösben

Bár még folyamatban van a viharkárok felmérése Hajdú-Bihar megyében, már most látszik, hogy a termés jelentős részét leverték az elmúlt hétvége heves, jégesővel kísért zivatarai.

Lapunk egy érintett gazdát is megkeresett. – A jéghálóval ellátott almásunk és cseresznyésünk megúszta a károkat, de a meggyesünknek első becslésre körülbelül a kétharmadát verte le a jég, az eső vagy a szél. Súlyosan károsodott az idei diótermés és a jégháló nélküli cseresznye is – fogalmazott érdeklődésünkre Bódi Mihály, a Hajdúdorogi Bocskai Növénytermesztési Kft. ügyvezetője, akinek ültetvényei főként a Hajdúdorog és Újfehértó közötti térségben találhatók. Mint elmondta, pontos adatokat csak pár nappal később fognak látni, hiszen a jég által ütődött gyümölcsökön körülbelül 48 óra után kezdődik csak el a barnulás.

Bár egyelőre nem áll rendelkezésre olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető, hogy jégeső hulljon, már most sokkal jobb a helyzet, mint az elmúlt évtizedekben, ugyanis az országos lefedettségű talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz, annál, mint ami a rendszer működtetése nélkül alakulna ki. Ez a technológia minden évben több tízmilliárd forint kárt előz meg – hangsúlyozta a Naplóhoz eljuttatott közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!