agrometeorológia

2019.12.05. 11:30

A hótakaró jótékony hatása

A talaj felső szintje telítődött nedvességgel, az altalajból még hiányzik 80-100 milliméter.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Jóval az átlag feletti hőmérséklettel és csapadékkal zárt az idei november Kelet-Magyarország térségében. Ciklonok előoldali, délies áramlása okozott a megszokottnál 4-6 fokkal melegebb, de jobbára nedves időt az elmúlt hónapban. Sok volt a felhő, a borongós, párás időjárásban keveset láttuk a napot, így a napfényes óraszám mindössze a sokéves átlagnak megfelelő 70-80 között alakult. Ennek ellenére egészen az utolsó dekád kezdetéig 15-20 °C közötti hőmérsékleti maximumokat mérhettünk és – a hónap első napjának kivételével – fagymentesek voltak az éjszakák. Napi középértékben mindez 10 °C feletti hőmérsékleteknek felelt meg, ami igencsak kedvezett az őszi vetések számra a növekedéshez.

A hideg okozhat stresszt

A harmadik dekádban sem volt kifejezetten hideg, hiszen a napi csúcsértékek még akkor is 10 fok felett alakultak. Gyenge fagy néhol ugyan előfordult, de mindvégig a sokéves átlag feletti hőmérséklet volt jellemző. Hasonlóképpen kitartott az idei őszön megszokottnál erősebb csapadékhajlam. Az átlagos havi csapadékmennyiségnek a megyében csaknem mindenütt másfél-kétszerese hullott harminc nap alatt. A havi csapadékösszeg a nyugati tájakon volt magasabb, akár 80-90 milliméterrel, míg keleten, az országhatár mentén 50-60 milliméter gyűlt össze. Még ez a mennyiség is 10-20 milliméterrel meghaladja az évszak szerint várható értéket.

December első napjára a talajoknak viszont csupán a legfelső 20-40 centiméteres rétege telítődött legalább a szabadföldi vízkapacitás szintjéig, ez alatt továbbra is tetemes a vízhiány. Van helye az előttünk álló három téli hónap csapadékának a talaj mélyebb rétegeiben, hiszen 1 méteres mélységet tekintve 80-100 milliméter nedvesség hiányzik még a teljes feltöltődésig. Az őszi gabonák, a repce és az őszi vetésű kiskerti növények egyelőre biztonságban vannak vízellátottság szempontjából, gyökérzónájukban a csekély párolgáshoz képest elegendő víz található. Számukra egyre inkább a hideg válik a fontosabb stressz­tényezővé: az előrejelzett, első igazán télies epizódban az enyheséghez szokott, kevésbé edzett, fiatal növények most a fagyos hajnalokkal néznek szembe, igaz, ettől egyelőre sokfelé védi őket a frissen lehullott, néhány centiméteres hótakaró.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI, Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!