Tankolás

2023.12.12. 11:30

Mikor éri meg tankolni az elkövetkezendő hetekben? – Így változhat az ünnepek alatt a benzin és a gázolaj ára!

Szerdán a benzin esetében bruttó 9 forintos árcsökkenés várható a kutakon, a gázolaj ára pedig bruttó 5 forinttal lesz kevesebb.

Nagy Emese

Szerdán a benzin esetében bruttó 9 forintos árcsökkenés várható a kutakon

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Szerdán további jelentős üzemanyagár-csökkenésre számíthatunk a kutakon, a benzin ára bruttó 9 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal lesz kevesebb – tájékoztatott a Haon érdeklődésére Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője. Megjegyezte, a 95-ös benzin literenkénti ára 564, míg a gázolajé 588 forint lesz.

Ezért csökkennek az ügyemanyagárak

A forint aktuális árfolyama a dollárral szemben 353 forint, ami a elmúlt hét elején még 350 forint alatt volt. Ez több mint 1 százalékos gyengülés egy hét alatt. Ez okozhatna áremelkedést, de az olaj ára a nemzetközi piacon csökkenő tendenciát mutat, ezért van az, hogy szerdától további üzemanyagár-csökkenés lesz.

A Brent hordónkénti ára 75,65 dollár jelenleg, az elmúlt hét elején még 78 dollár felett járt az árfolyam. Az USA egyre nagyobb mennyiségben dob a piacra olcsó olajat, amit az OPEC országok termelés csökkentése nem tud teljes mértékben kompenzálni, így az olajárak csökkennek – részletezte, majd hozzátette: 

A hazai üzemanyagárakat tekintve jól jön a csökkenés, ugyanis a januártól életbe lépő jövedékiadó-emelés miatt újra 600 forint közeli átlagárakat fogunk tapasztalni a kutakon.

Tudatosabban tankolnak a fogyasztók

Bujdos Eszter kihangsúlyozta, nagyon nehéz előre megjósolni, hogy a közelgő ünnepek alatt milyen árakkal találkoznak majd a sofőrök a kutakon, de nem tartja lehetetlennek, hogy a fogyasztók további árcsökkenést fognak tapasztalni.

Az idei év elején megugrott a benzin és a gázolaj ára, az emberek elkezdtek tudatosabban tankolni, ami az év végén is érzékelhető. A legtöbben megnézik, mikor és hol tankolják tele az autót. A KSH adatai szerint 21 százalékkal kevesebbet tankoltunk idén, mint a 2022-es évben, ebben az esztendőben az eladott üzemanyag-mennyiség a 2021-es évihez hasonlít inkább

– fogalmazott.

Leszögezte, a szükség nagy úr, ha valaki nem tervezi meg az útját, nem gondolkodik előre, akkor muszáj az autópályák melletti kutakat választania. – Az ünnepek környékén, főként a két ünnep közötti időszakban a magyarok megrohamozhatják a kutakat a januárban várható jelentős mértékű áremelkedés miatt, azonban az utóbbi hónapokban nem volt jellemző a pánikszerű tankolás – tette hozzá. Érdeklődésünkre elmondta, januártól kisebb kutak, családi vállalkozások bezárhatnak, de ahogyan az utóbbi hónapokban is történt, az sem kizárt, hogy a kutak inkább gazdát cserélnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában