Szakmai fórum

2023.11.02. 12:46

Képesek világszínvonalon dolgozni a debreceni vállalkozások

Szakmai fórumot szervez debreceni kis- és középvállalkozásoknak az EDC.

Bekecs Sándor

Az EDC Debrecen november 16-án beszállítói fórumot szervez a Kölcsey Központban

Forrás: Kiss Annamarie

Debrecen gazdaságának fejlődése az utóbbi években óriási lendületet vett, több, világszinten is meghatározó óriásvállalat – köztük a BMW vagy a CATL – kezdte meg új gyárának kialakítását az iparterületeken. Ez egyrészről jelentős bevételekhez juttathatja a várost, másrészről pedig számos lehetőséget kínál a helyi kis-és középvállalatok (kkv) számára. Ez utóbbi elősegítése érdekében szervez az EDC Debrecen november 16-án beszállítói fórumot a Kölcsey Központban.

– A városvezetés számára fontos a helyi kkv-k fejlődése is, hiszen több különböző, nekik szóló programot is indítottunk az elmúlt időszakban. A Déli Gazdasági Övezetben egy külön kkv-parkot alakítunk ki, Business2030 néven pedig képzési lehetőségeket nyújtunk a cégek számára – hangsúlyozta Barcsa Lajos alpolgármester a fórumot beharangozó sajtótájékoztatón, november 2-án. 

Mindezekkel céljuk, hogy a kkv-k számára növekedési, fejlődési lehetőségeket biztosítsanak, ezzel erősítve Debrecen gazdaságát, hozzájárulva a munkahelyek megtartásához, s újak teremtéséhez.  

– A fórum hosszútávú együttműködési lehetőségeket teremthet a kkv-k és a nagyvállalatok között. Debrecenben vannak olyan vállalkozások, amelyek képesek a felmerülő nagyvállalati igények kielégítésére, és képesek új megoldásokkal is előállni – mondta az alpolgármester. Hozzátette, a fenntarthatóság is fontos szempont a nagyvállalatok számára, a rövidebb szállítási idővel tovább csökkenthetik ezen költségeiket.

Barcsa Lajos alpolgármester
Barcsa Lajos alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Szakmai előadások, személyes találkozások a Kölcseyben

Pécskay Zoltán, a szervező EDC Debrecen ügyvezetője elmondta, a fórummal szeretnék a városban újonnan megjelenő vállalatokat összehozni a már régóta itt lévő cégekkel. Ebben a kapcsolatteremtésben vállalna hídszerepet a városfejlesztő, hiszen mindkét oldallal aktívan és folyamatosan együttműködnek.

– Szeretnénk egyrészről a helyi kkv-kat szakmailag támogatni abban, hogy megfeleljenek azoknak a feltételeknek, amelyekkel egy nagyvállalat beszállítóivá válhatnak, üzleti kapcsolatba kerüljenek. A fórum délelőtti szakmai előadásain a vállalati digitalizáció kerül fókuszba. Másrészről pedig a személyes kapcsolatfelvételeket segítjük elő a B2B-programon keresztül, melyre előzetesen tudnak 10 perces idősávokat foglalni az érdeklődő kkv-k képviselői – ismertette az ügyvezető. 

A rendezvényen tíz nagyvállalat vesz részt, amelyek megismerkedhetnek a debreceni kkv-közösséggel. Hozzátette: van nyitottság a nagyvállalatok részéről, vannak már példák helyi együttműködésekre.  

Pécskay Zoltán, a szervező EDC Debrecen ügyvezetője
Pécskay Zoltán, a szervező EDC Debrecen ügyvezetője
Forrás: Kiss Annamarie

Itt az idő és lehetőség a debreceni kkv-k számára

Petis László, az IL-PE Kft. cégvezetője felidézte, középiskolai tanulmányait a Mechwartban végezte, majd ezután Győrbe került. – Az Audiban 2010 után indult el igazán az a léptékű járműgyártás, amely itt, Debrecenben is megkezdődik hamarosan. Ekkor kétszereződtek-háromszorozódtak meg mind a munkavállalók, mind pedig a beszállítók száma. Jelenleg itt is ez zajlik, vagyis annak az első állomása, amelyben a debreceni vállalkozásoknak lehetősége van bekapcsolódni ebbe a folyamatba – mutatott rá. 

Hozzátette, akkoriban az volt a szlogen, hogy a jövő Győrben épül, ma már a járműipart meghatározó elektromobilitás központja Debrecenben épül.

– Igyekszünk mi is folyamatosan előrelépni a digitalizáció terén. Nagyon sok vállalat települt ide az elmúlt években, amelyeknek szüksége van a beszállítókra. Mi szeretnénk ennek részesei lenni. Köszönöm az EDC-nek, hogy az elmúlt 8 évben sokat tettek azért, hogy a debreceni vállalkozások eljussanak egy olyan fejlettségi szintre, hogy ezeket a célokat elérhessék – emelte ki Petis László.

– El kell higgyük, hogy képesek vagyunk nemzetközi szinten dolgozni innen, Közép-Európából, Debrecenből. Sok kkv-vezetővel találkozom, s sajnos még mindig jelen van az a szemlélet, hogy nem hisznek magukban, hogy erre képesek lehetnek – fogalmazott Vasvári Zoltán, a DataExpert Kft. ügyvezetője. 

Petis László, az IL-PE Kft. cégvezetője és Vasvári Zoltán, a DataExpert Kft. ügyvezetője
Petis László, az IL-PE Kft. cégvezetője és Vasvári Zoltán, a DataExpert Kft. ügyvezetője
Forrás: Kiss Annamarie

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában