Testületi ülés

2023.10.28. 10:13

A tervezettnél mintegy félmilliárd forinttal több adót szedett be Hajdúszoboszló - fotókkal

Új vezetője lett a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtárnak.

Tibai Irma

Forrás: MW-archív

Harmincöt napirendi pont szerepelt Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete előtt a legutóbbi ülésén. Október 26-án több mint négyórás tanácskozást tartottak, ahol kinevezték a művelődési központ új igazgatóját Borsi Csaba személyében. Megállapították, hogy kedvezően alakult az iparűzési adó bevétele, így több saját forrásból tervezett fejlesztés megvalósítható közelségbe kerül.

Elismerés az eddigi kapitányságvezetőnek

Az október 26-i hajdúszoboszlói testületi ülést ünnepi percek előzték meg. A város közbiztonságáért tanúsított több évtizedes munkájáért Gali Sándor rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsost Hajdúszoboszló 1606 Emlékérem kitüntetésben részesítette Czeglédi Gyula polgármester. Dr. Gali Sándor a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányságot 2010. június 14-től 2023. szeptember 30-ig vezette. Itt kezdte szakmai pályafutását is 1992-ben. Az általa vezetett kapitányság hosszú ideje tartó eredményességének egyik fő mutatója, hogy 2020 és 2021 októbere között a Hajdúszoboszlói Járás az ország második legbiztonságosabb területe volt. A kapitány október 1-jétől a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság vezetője.  

Gali Sándor rendőr ezredes vett át kitüntetést
Forrás: Tóth Imre

Hajdúszoboszló képviselő-testülete tanácskozásán elsőként az idei költségvetési rendeletét módosította. A tételek között számottevő az iparűzési adóbevétel többlete. Az eredetileg tervezetthez képest eddig 566 millió forinttal több bevételt könyvelhettek el ebből a helyi adónemből. Így megteremtődik a lehetőség több tervezett fejlesztésre.  

A polgármester javaslatára a képviselők egyetértettek azzal, hogy a Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának Emlékérme díjra javasolják a hajdúszoboszlói Zichy Géza Alapfokú Művészeti Iskolát. A jövőre 55 éves intézmény nemcsak a város, hanem a Hajdúszoboszlói Járás kulturális életének fontos része.  

Új vezető a közművelődésben

Borsi Csabát, a jelenlegi igazgatóhelyettest nevezte ki november 1-jétől a képviselő-testület a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatójának. A megüresedett álláshelyet pályázat útján töltötték be, két érvényes és megfelelő pályázat közül nyílt ülésen választva. Az új vezető megbízása három évre szól. Kinevezése kapcsán elmondta, elsősorban menedzser típusú vezetőnek kell lenni, aki jól össze tudja fogni a csapatot.

Borsi Csabát, a jelenlegi igazgatóhelyettest nevezte ki három évre november 1-jétől a képviselő-testület a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár élére. A meghirdetett állásra két érvényes pályázat érkezett. A döntés nyílt ülésen született meg. 

Borsi Csabát, a jelenlegi igazgatóhelyettest nevezte ki november 1-jétől a képviselő-testület a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatójának
Forrás: Tóth Imre

A kulturális intézmény munkáját az önkormányzat azzal is segíteni kívánja, hogy az SZMSZ módosításával lehetővé tették számukra az idei, pénzügyi forrást most még nem igénylő kötelezettségvállalást jövő évi rendezvények lekötése érdekében 60 millió forint határig.  

Látványosabb és gazdagabb programmal várja decemberben a „Hajdúszoboszlóra költözik a Mikulás” elnevezésű sikeres közterületi rendezvény a lakosok és a turisták apraját-nagyját. Nagyobb területen, faházikókkal, különleges installációval várják majd a kicsik után a nagyobb diákokat is. A programhoz 2 millió forint további támogatást tesz hozzá a képviselő-testület.  

Nem javítható a Hajdúszoboszlói Városi Televízió régi adóberendezése, ezért ki kell cserélni. Az ehhez szükséges 6 millió forintot megszavazták a képviselők, míg egymillió forintot a berendezés klímájára az intézmény saját többletbevételéből fizet ki.

Tovább javulhat a szociális ellátás

Házi segítségnyújtás közfeladatot lát el 2019 óta a Hajdúszoboszlói Református Egyházközség Anna Idősek Otthona.  Az 54 személy ellátására szóló engedélyüket további 10 fővel tervezik megnövelni, amivel az egyházközség kérelmére egyetértett a helyi képviselő-testület.  Ezáltal a meglévő kistérségi intézményi szolgáltatáson kívül is még több választási lehetőség nyílik a lakosok számára.  

Hajdúszoboszlón régóta megoldatlan több kötelezően előírt szociális ellátási forma, amelynek teljesítésére a jelenlegi önkormányzat tesz erőfeszítéseket. A szolgáltatásokra felújítással komplexen alkalmas Dózsa György utcai, ún. Horogh-féle házra benyújtott pályázatuk azonban nem nyert. Ezért a képviselő-testület most úgy határozott, hogy a Rákóczi u. 1. sz. alatti ingatlanon valósulhat meg a hajléktalanok és a szenvedélybetegek nappali ellátása. Az átalakítás, tervezés költségeire 3 milliót biztosítottak.  

A mutatványos tér hasznosítását megpályáztatja a szoboszlói önkormányzat. Vendéglátóipari és szórakoztató parknak szánják 2024-től a Gábor Áron és Szent Erzsébet utca kereszteződésében található 5700 négyzetméter területet.  

A háztartási szennyvíz nem közműves gyűjtése és elszállítása alapvetően a város külterületét érinti, mert a belterület 100 százalékban szennyvízcsatornázott. Az erre vonatkozó, 2026-ig érvényes közszolgáltatási szerződésnek a felmondását kezdeményezte ez év végével a jelenlegi, debreceni szolgáltató kft., mert e tevékenysége megszüntetését tervezi. A helyi önkormányzat új szolgáltatót keres, másrészről viszont az érvényes szerződés 7.4 pontja szerint nem, leghamarabb 6 hónap után fogadják el a szerződésbontást.  

Az Attila utcán lévő kapubejárók vízelvezetése az úttest ráaszfaltozása óta problémás. A körzet önkormányzati képviselőjének interpellációja alapján felmérés készült, s kiderült, hogy a csapadékvíz szinte az utca teljes hosszában gondot okoz. A képviselő-testület ezért úgy határozott, hogy április 30-ig készüljön el az Attila utca komplett útfelújítási, csapadékvíz-elvezetési terve, melyhez a tervezési költségeket biztosítják.

Felújítási munkálatokra kért előirányzatot a Hajdúszoboszlói Egyesített Óvoda. A Mesevár tagóvodában ugyanis szükségessé vált a csaptelepek cseréje, a fűtéssel kapcsolatos, valamint elektromos munkálatok elvégeztetése. Miután az idei intézmény-felújítási keret elfogyott, így az általános tartalék terhére szavaztak meg a képviselők 3 millió 960 ezer forintot.

A helyi menetrend szerinti autóbusz-közlekedésről képviselői kezdeményezésre hét konkrét javaslatban, illetve témában tartottak kerekasztal-egyeztetést október 9-én a Volánbusz képviselői, az Északkelet-magyarországi Közlekedésszervező Iroda munkatársai a helyi önkormányzati képviselőkkel és az illetékes hivatali munkatársakkal. Az erről készített részletes tájékoztatást ugyan elfogadta a képviselő-testület, de többen hangot adtak elégedetlenkedésüknek, rugalmasabb, az igényekhez jobban igazodó szolgáltatást várnának.  

Ismét igazgatási szünet lesz év végén a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatalban a hatályos jogszabályok és a Kormány ajánlása szerint a rendes szabadság kiadására.  

A képviselő-testület elfogadta azt a javaslatot, amely szerint Hajdúszoboszlón 2023. december 27-e és 2024. január 5-e között tartanak igazgatási szünetet. Ez időre az anyakönyvi és a szociális ügyintézés biztosított lesz.

A Tour de Hongrie jövőre újra Hajdúszoboszlóra érkezhet. A magyarországi kerékpáros körversenynek eddig négyszer volt célvárosa a fürdőváros, az idén azonban a Dunántúlon és Budapesten szervezték meg. A tervek szerint 2024. május 8-12. között újra ebbe a régióba érkezik a kerékpáros vetélkedés, s akár Hajdúszoboszló lehet a start helyszíne. A képviselők egyetértettek a csatlakozással a Tour de Hongrie versenyhez, és megbízták a polgármestert a szükséges egyeztetések lefolytatásával. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában