Kiállítás és vásár

2023.10.13. 13:55

Jubiláló rendezvény mutatja: felkészültek a nehéz évekre Biharban – fotókkal

25. alkalommal rendezték meg a térség vállalkozásainak seregszemléjét.

Szőke Tímea

A magyarhomorogi Szatmáriné Tóth Emese termékdíjat vehetett át

Forrás: Kiss Annamarie

Immár 25. alkalommal nyitották meg a Bihari Számadó Napokat Berettyóújfaluban pénteken; a térség vállalkozásainak nagyszabású bemutatkozását a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) főszervezésében tartják október 13-án és 14-én a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban. Az idei vásár díszvendége Gyula városa.

– Közösségi élményeket megélő nemzet vagyunk, családban, iskolában, településeinken, de a vállalkozások terén is jelen van a közösségi gondolkodás – jelentette ki Halász János országgyűlési képviselő, a Városok, Falvak Szövetsége elnöke köszöntőjében. 

Jellemző a különböző szakmacsoportok összefogása is, ennek alappillére az Iparkamara és az Agrárkamra saját területén végzett tevékenysége. Ezt a rendezvény pedig együtt csinálják már 25 éve, és látni benne a közös gondolkodás értékét. Minden termék, szolgáltatás, ami itt bemutatkozik, ezen alapon jön létre

 – mondta. 

Berettyóújfalu Halász János haon
Halász János, országgyűlési képviselő, a Városok, Falvak Szövetsége elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

Skultéti Éva, a HBKIK főtitkára szerint az elmúlt 25 év bizonyítja, hogy komoly létjogosultsága van az ilyen rendezvényenek. A Bihari Számadó Napokon mindenki büszkén tudja bemutatni, idén mire jutott. Kiemelte, hogy a városvezetés, illetve valamennyi más érintett is az esemény mellé áll, támogatja azt „teljes szívével, lelkével”. Örömmel állapította meg, hogy gyerekek, fiatalok is eljöttek, hiszen érdekli őket mindaz a tevékenység, ami majd a pályaválasztásuk során segíthet.

Bihari értékek

– Sokan eljöttek kiállítók, megmutatni a termékeket, amiket készítünk, és amikből a mindennapi kenyerünk van. Nehéz évek után vagyunk, és a mostanra megváltozott termelési körülmények azt jelzik, hogy a következőkben is nehéz évek várnak ránk. Ilyenkor különösen nagy jelentősége van a hasonló rendezvényeknek, ahol összegyűlünk, kicseréljük a tapasztalatainkat. Megtudjuk, mások hogyan csinálják, mi az ő titkuk, ez fontos lesz az eljövendő időszakban – hangsúlyozta B. Csák István, a Nemzeti Agrárkamara Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének vidékfejlesztésért felelős alelnöke. 

Merjünk összefogni, kikérni mások tanácsait, ne szégyelljünk tanulni, próbáljunk új technológiákat alkalmazni! Most az összefogás, egymás felé fordulás, egymás segítése legyen a cél!

 – intette a jelenlévőket.

Berettyóújfalu Görgényi Ernő haon
Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat alelnöke egy történelmi utalással köszöntötte az esemény résztvevőit. Mint felidézte, 1921-ben az volt a kérdés, Berettyóújfalu lesz-e az új Nagyvárad; válaszként pedig azt mondta: a város nem hagyta magára Bihart, a számadó napok ezt mutaják meg! 

–  Egészen másképp beszélünk most a térségről, mint 25 éve; jó munkával, hasznosan fejlődött a régió. Ma autópálya van itt és olyan vállalkozások, melyek bárkivel felveszik az országban a versenyt, s melyek alapértékeikben bihariak. De még többet kell tenni, és Berettyóújfalu, illetve környezete kész erre a feladatra! – hangsúlyozta.

– Berettyóújfaluban sok mindent jól csinálnak, jobban mint mi – jelentette ki Demian Zsolt, a testvértelepülés Margitta város alpolgármestere. Példaként említette a nemrég tartott gasztronómiai fesztivált és a számadó napokat, mint olyan rendezvényeket, amiket szeretnének Margittán meghonosítani. 

Magyarországi barátokkal beszélgetve sokszor halljuk, mi minden lehetne itt jobb, de minél többet jövünk, annál többet látunk, párhuzamba tudjuk állítani, mi működik itt hatékonyabban, mint nálunk. Az egyik, hogy a helyi vállalkozásokat sokkal jobban szervezik és támogatják, nekünk ebből tanulnunk kell

 – mondta.

Berettyóújfalu Tóth László Győrfi Sándor haon
Tóth László (balról) vehette át a Nyíri István-díjat Győrfi Sándortól, a HBKIK Berettyóújfalui Szervezetének elnökétől
Forrás:  Kiss Annamarie

Számadás

Görgényi Ernő, Gyula első embere városa polgárainak üdvözletét hozta. Arról beszélt, a település jelentős turizmussal büszkélkedhet, számos gyönyörű szálláshellyel rendelkeznek a négy csillagos hotelektől kezdve a modern apartmanokig. Sorolta, mely népszerű attrakciók miatt érkeznek hozzájuk a vendégek, köztük sokan a bihari térségből.  – Ezeken túl Gyulának jelentős vásáros múltja van, még az Anjou-háztól kezdődően. Hatalmas állatvásárokat tartottak nálunk, melyekre tízezerszám hajtották föl az egész Alföldről az állatokat. 1886-tól kezdve egy részüket le is vágták, innen ered gyulai húsipar törénete – idézte fel, hozzátéve, standjukra kolbászukat és pálinkájukat is elhozták.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere nagyon komoly eredménynek mondta, hogy 25. alkalommal tartják a rendezvényt, a kamarák, önkormányzat „ezüstlakodalmának ” nevezve azt. Hangsúlyozta: nem csak a város eseménye, hanem igazi térségi seregszemle, melyen mindig vannak újdonságok és kiállítóként új vállalkozások.

A számadó juhászokról és védőszentjükről, Szent Demeterről beszélt Győrfi Sándor, a HBKIK Berettyóújfalui Szervezetének elnöke, aki a rendezvényt megnyitotta. Mint felidézte, a juhászok őrizték az állatokat a kinti területeken, majd amikor télre jöttek haza, elszámoltak a gazdával. A behajtást és számadást egy hétig tartó ünneplés követte, összejött a város, az elöljáróság, a céhek. – Most mi is összeülünk, ünneplünk, együtt vagyunk, vásárt tartunk, közelebb hozzuk egymáshoz az embereket. Bízom abban, hogy ez a rendezvény a 25. után még további évtizedekig működni fog. Ahogyan tevékenységeink is, melyekkel Csonka-Bihart kulturális és gazdasági alapon tudjuk egyesíteni. Visszük tovább a zászlót, megmutatva, hogy Bihar erős és élni fog – zárta.

Igazi ízélmények

Minden évben el szoktunk jönni a gyerekekkel a Bihari Számadó Napokra, mert fontosnak tartjuk, hogy lássák, milyen sok mindent állítanak elő helyben. Például, hogy a mézet, ami az üvegben van, hogyan készítik, továbbá, találkozhatnak itt az ősz terméseivel, amik alapanyagként szolgálnak különböző élelmekhez 

– osztotta meg érdeklődésünkre Tóth Piroska Erzsébet dajka, aki kolléganőjével az Eszterlánc Tagóvoda nagycsoportosait terelgette. – Én magam is meglepődtem, hogy sütőtökös süteményt találtam, gyerekkoromban ettem ilyet utoljára, kicsit visszavitt oda – árulta el.

Szörpök, lekvárok sorakoznak a magyarhomorogi Szatmáriné Tóth Emese standján, aki érdeklődésünkre elmondta: saját területén termeli meg az alapanyagokat; portékája tartósítószert, színezéket, egyéb fölösleges adalékanyagokat nem tartalmaz. 

Minden tömény gyümölcs és ízélmény, a diabetikus termékek édesítőszere is élvezhető, nagyon odafigyelek a minőségre. Saját receptekből dolgozok.

 A homorogi faiskolánkban árusítunk a környéken élőknek, de egyre bővül a vásárlói köröm, már a Dunántúlra is küldöm a csomagot – mondta. Hobbiszerűen, munka mellett állítja elő a lekvárokat, szörpöket, három éve foglalkozik ezzel. Azt is elmondta, jövőre országos szakmai versenyen szeretné megméretni magát termékeivel, illetve némelyiket minősíttetni.

Berettyóújfalu Ilkei Tünde B. Csák István haon
Ilkei Tünde kézműves csokoládéiért vett át elismerést B. Csák Istvántól, a NAK Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének vidékfejlesztésért felelős alelnökétől
Forrás: Kiss Annamarie

Nagy Márta kézműves sajtjaiért kapott elismerést. Úgy véli, a zsűri értékelte termékei, standja megjelenését; sajtkészítéssel két és fél éve foglalkozik, egy ismerősének segített ilyen tevékenységben és kedvet kapott hozzá. A tejet maga termeli meg 10-12 tehenes állományával, tartósító- és egyéb adalékanyagoktól mentesen dolgozza fel. Otthonában, a hajdúsámsoni és a komádi piacon, újabban pedig online is árusít, megyeszerte szállít vevőinek.

A rendezvényen idén is átadták a vásár díjait

A Nyíri István-díjat Tóth László helyi vállalkozó, a Bihari Vállalkozók Társaságának elnöke kapta, aki műszerészként kezdte pályáját, majd önálló céget alapított. Azt máig vezeti, jelenleg a város ipari parkjában ténykedik.  

A Nemzeti Agrárkamara díját Suta Gergő élelmiszeripari kistermelő vehette át.

A Vásárdíj: 3. helyezettje Pocsaj önkormányzata, a 2. Mayer András, az első Nagy Márta lett.

A Termékdíj 3. helyezettje Farkas Richárd, a 2. Szatmáriné Tóth Emese (szörpök, lekvárok), az első Ilkei Tünde (kézműves csokoládé) lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában