Fejlesztés

2023.08.21. 16:08

Speciális terméket gyárt, és most tovább erősödött a debreceni családi cég

A hazai kkv hatékonyságának fejlődéséhez járul hozzá a most átadott beruházás.

Szőke Tímea

A vendégek megtekintették az új eszközöket

Forrás: Kiss Annamarie

Több mint 200 millió forint értékű beruházást mutattak be hétfőn a debreceni Daniella Ipari Parkban lévő Intramark Kft. telephelyén. Az ipari tömítéseket gyártó és forgalmazó cég családi vállalkozásként működik több mint 3 évtizede.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere emlékeztetett rá: a városban mintegy 900 kis- és középvállalkozás (kkv) működik, ez az összes cégnek a 9 százaléka, azonban a 900 milliárd forintos árbevételnek és a 26 ezer fős foglalkoztatotti létszámnak egyaránt a 44 százalékát adja. 

– Ezért amikor a hely kkv-t segítjük, akkor a debreceni családok boldogulását segítjük – hangsúlyozta Barcsa Lajos. Elmondta, hogy a már futó, kkv-k támogatását célzó programok mellé novemberben újabb érkezik, amikor is egy beszállítói fórumon segítik majd a kkv és a nagyvállalatok egymásra találását. Megjegyezte, ahhoz, hogy egy kis cég multinak a beszállítója legyen, komoly minőséget kell előállítania (ahogyan teszi ezt az Intramark Kft. is), ehhez járulnak hozzá az elsősorban a hazai kkv szektort segítő GINOP és GINOP Plusz források, melyek a termelékenység javítását célozzák. Így a mostani fejlesztés tovább növeli az Intramark Kft. hatékonyságát, termék- és szolgáltatási portfólióját szélesíti.

Debrecen  Id. Vántus Viktor  Ifj. Vántus Viktor   Katona Erzsébet  György László   Barcsa Lajos   Szabados Richárd  haon
Id. Vántus Viktor (balról), Ifj. Vántus Viktor, Katona Erzsébet önkormányzati képviselő, György László, Barcsa Lajos és Szabados Richárd az eseményen
Forrás: Kiss Annamarie

Dr. György László kormánybiztos hangsúlyozta: a kormányzat 2010 óta jelentősen csökkentette a hazai kkv-szektor adóterheit, miközben a támogatását megnövelte. Arra is rámutatott, hogy ahol megtelepszik a járműipar, ott magával húzza az egész térség gazdaságát. 

Emlékeztetett: az elmúlt három évben a a kormányzat 3 ezer 600 milliárd forint beruházásösztönző támogatást adott a Magyarországon működő vállalatoknak, ennek 77 százalékát a mikro-, kis- és középvállalkozások kapták, a maradékot fele-fel arányban a hazai és a külföldi tulajdonú nagyvállalkozások.

 Elismerését fejezte ki a hazai cégeknek, melyek a járványhelyzet és azt azt követő világgazdasági nehézségek idején is kitartottak.

Bizakodóak

Mint mondta, a háború okán, és mert a szankcióknak van egy jelentős részben elhibázott csomagja; e kettő miatt Magyarország 2022-ben és 2023-ban mintegy 4,6 százalékos gazdasági növekedést veszít. Idén e hatás csökkentésén dolgozik a kormányzat, azon, hogy elkerüljük a recessziót, „kijöjjünk nullára”, jövőre pedig újra növekedési pályára álljon a magyar gazdaság.

Bizakodásra ad okot éppen az, amit itt látunk. Az említett 3 ezer 600 milliárd forintnyi támogatásból 9 ezer milliárd forintnyi friss összberuházás valósult meg. Ezek többnyire új technológiák, mint itt is. 9 ezer milliárd forint a magyar GDP ötöde; ez az, amiért a magyar beruházási ráta a teljes megtermelt GDP-ben 27-28 százalék volt az elmúlt 3 évben és idén is hasonlóan alakul. Az EU átlaga 22 százalék, a visegrádi vetélytársainké 19 százalék 

– fejtette ki György László. – Márpedig a jelen beruházása a jövő növekedése – tette hozzá.

Szabados Richárd, az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) ügyvezetője arról beszélt, a jövőben milyen támogatásokkal segíti a kormány a vállalkozásokat. 

Négy nagy pillére lesz a rendszernek, elsőként a beszállítói fejlesztés, versenyképesség növelés. Az energetikával kapcsolatos támogatások, továbbá a környezettudatosság fejlesztése, zöldberuházások segítése is kiemelt szerepet kap. Negyedikként a digitalizációt említette, mely többek közt az egyszerűbb pályázásban nyilvánul majd meg.

Végül ifj. Vántus Viktor ügyvezető mutatta be a mostani fejlesztést. Elmondta, új CNC-gépet; automata, egyedi raktározó rendszert, valamint óriás munkahengeres szervízpadot valósítottak meg a projekt során.

Debrecen gyár haon
A legmodernebb gépeket szerezték be
Forrás: Kiss Annamarie

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában