Üzemanyagár

2023.08.01. 07:00

Nincs megállás: újabb drágulás a hazai benzinkutakon

Az autópályák mellett akár 50 forinttal drágábban is tankolhatunk, mint egy városi, vagy egy kisebb töltőállomáson.

Nagy Emese

Tankolni kell, de nem mindegy, hol

Forrás: Illusztráció: Kiss Annamarie

Az elmúlt időszakban megérezték a hazai üzemanyagárak a Brent olaj árának emelkedését, illetve a forint gyengülését is. A napokban a benzin ára több mint 20 forinttal emelkedett, a gázolaj ára pedig 17 forinttal változott. A Brent típusú olaj hordónkénti ára több mint 4 százalékkal emelkedett, 80 dollárról, 84,29 dollárra. A forint pedig jelentősen gyengült a dollárral szemben, közel 3 százaléknyit.

Ha tovább folytatódik az olaj árának emelkedése, akkor tovább emelkedhetnek a hazai üzemanyagárak. Legutóbb pénteken drágult jelentős mértékben mind a 95-ös benzin, mind pedig a gázolaj nagykereskedelmi ára, így előbbi literje átlagosan 612, az utóbbié pedig 598 forintért tankolható

 – tájékoztatta a Haont Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője. Hozzátette, már most látszik, ez az emelkedő tendencia nem áll meg, szerdán újabb árnövekedés tapasztalható.

A kutak közötti árkülönbségek egyre nőnek

– Tartogathatnak még meglepetéseket az elkövetkezendő hónapok a hazai benzinkutakon, de az elemzők egyelőre nem számítanak arra, hogy eléri a 650 forintos literenkénti lélektani határt a benzin, vagy akár a gázolaj ára – emelte ki a szakember. 

Hozzáfűzte, nem mindegy, hol tankoljuk tele a kocsit, ugyanis az egyes kutak közötti árkülönbségek egyre nőnek. Az autópályák mellett akár 50 forinttal drágábban is tankolhatunk, mint egy városi, vagy egy kisebb töltőállomáson, vagy esetleg egy automata benzinkúton. 

Tehát mindenképpen érdemes tervezni, mert elég komoly különbségeket tapasztalhatunk az üzemanyagtöltő állomások áraiban.

– A korábbi évekhez képest 2023-ban brutálisan visszaesett a hazai benzinkutak forgalma, csaknem 20-30 százalékkal kevesebben tankolnak – tudatta Bujdos Eszter. Kiemelte, a lakosság tekintetében némi erősödés figyelhető meg a nyári időszakban, azonban korántsem keresik fel annyian a benzinkutakat idén nyáron, mint ahogyan azt várták.

Tízből nyolc vevő panaszkodik

Utánajártunk, hogy a debreceni benzinkutakon mit szólnak az áremelkedéshez a vásárlók, akik egyöntetűen hangsúlyozták: nem örülnek neki, de muszáj autóval közlekedniük. – Akkor is teletankoltam a kocsit, amikor több száz forinttal többe került a 95-ös benzin literenkénti ára, mint most. A munkám miatt nem tudok tömegközlekedési eszközzel utazni, ugyanis szinte soha nem érnék oda az adott helyre időben, így kénytelen vagyok autóval közlekedni. Minden bizonnyal sokan vagyunk ezzel így, a mai világban már létszükséglet az autó, és ez alatt nem a nagybevásárlást értem – fogalmazott egy vásárló.

A benzinkút munkatársa megjegyezte, tízből nyolc vevő panaszkodik a magas üzemanyagárak miatt, de ugyanúgy felkeresik őket. Hozzátette, az emberek megszoktak egy életszínvonalat, és azok, akik eddig is autóval jártak, nem fognak csak azért buszra ülni, mert egy teletankolásnál néhány ezer forinttal többet hagynak a kutakon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában