Közbeszerzés

2023.07.31. 15:51

Többféle program a romák felzárkóztatásáért Hajdúböszörményben

A Déli-Lucernás városrész lakóinak integrációját segíti a projekt.

Haon.hu

Többek közt épületfelújításról is szó esik majd

Forrás: Illusztráció: MW-Archív

Szegregált területek komplex programmal történő felzárkóztatása céljából indított közbeszerzési eljárás Hajdúböszörmény önkormányzata. Immár a második eljárást folytatják le, az érintett terület pedig a Déli-Lucernás városrész. Hét különböző elemet tartalmaz a projekt.

A Közbeszerzési Értesítőben július 26-án megjelentek szerint a munkaerő-piaci integrációs programban számítógép kezelői oktatás zajlik majd 10 órában, összesen 24 fő bevonásával. 

A „Csoportmunkában történő együttműködés kompetencia fejlesztés” keretében háztartástani gazdasági ismeretek átadása, pénzügyi, családszervezési és életvezetési tanácsadások, adósságkezelési szolgáltatás, tanácsadás történik 24 fő részére. A bűnmegelőzés és közbiztonság erősítésével kapcsolatos képzési, szemléletformáló programok prevenciós előadása többek közt a kiskorúak védelmével, a szülők felelősségével, az alapvető állampolgári jogokkal és kötelességekkel, a csalás és egyéb bűncselekmények felismerésével, a tudatmódosító káros szenvedélyek negatív hatásával foglalkozik 14 órában, 30 fő bevonásával.

A Sportolj az egészségért! program prevenciós, mentálhigiénés elemeket, kézilabdázást, labdarúgó és aerobic edzést, valamint az idősebbek részére gyógytornász segítségével történő tornát tartalmaz összesen 75 fő részére.

Sportnap

Az „Energiahatékonysági és alapvető műszaki ismeretek” elnevezésű képzésben alacsony/létminimum alatti jövedelmű, elsősorban szociális transzferekből illetve minimálbérből gazdálkodó családok, a városrész három szegregátumának területéről egyenlő arányban (25-25-25 család) vesz részt. A lakásfelújítás által érintett háztartások egy-egy tagja mindenképp részesül a képzésben. 

 A foglalkozások intenzív előadásokból állnak, interaktív elemekkel kiegészített, a résztvevők konkrét helyzetére (jellemző lakástípusokra, jellemző hibákra) kidolgozott tananyaggal, jegyzettel. A képzés a családok bevonását célozza a felújítási munkálatokba, önkéntesek segítségével, valamint kapcsolódik a háztartásgazdálkodási képzéshez is. A résztvevők megismerkednek a megtakarítási lehetőségekkel, jobban fel tudják majd mérni a házuk legégetőbb felújítási problémáit, illetve megtanulhatják, hogy a problémák kialakulását hogyan előzzék meg megfelelő karbantartással – írják.

Hatodik elemként start-asszisztensi szolgáltatásra készítenek fel roma származású személyeket, akik a híd szerepét töltik be a roma és nem roma lakosság között. 

Alapvetően segíteniük kell a pályázat célkitűzéseinek megvalósulását. Feladataik közé tartozik a segítségnyújtás a célcsoport tagjainak kiválasztásában, a motivációjuk elősegítésében, kapcsolatot tartanak a mentorokkal, a szakmai vezetővel, s jelzik az esetleges problémákat. Végezetül sportnap és játszóház is megvalósul majd 72 fő részére.

Valamennyi programelem az akcióterületen élő, hátrányos helyzetű csoportokhoz tartozó, aktív korú, 16-54 éves embereknek szól. Az ajánlatokat augusztus 3-ig várják.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában