Vállalkozásfejlesztés

2023.07.07. 12:10

Félmilliárdos fejlesztéssel növeli hatékonyságát a debreceni IL-PE – fotókkal

A műanyag termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cég fejlesztéseit mutatták be pénteken.

Új gépeket is beszereztek

Forrás: Kiss Annamarie

Uniós forrásból fejlesztette gyártási technológiáját a debreceni IL-PE Kft. Három új, a legmodernebb technológiát használó fröccsöntő gépet szereztek be, továbbá napelemes rendszert telepítettek és olyan informatikai rendszert építettek ki, amely a termelés hatékonysága mellett az optimalizált energiafogyasztást is elősegíti. A fröccsöntéses technológiával előállított háztartási műanyag termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cég legújabb fejlesztéseit július 7-én mutatták be.

Örömteli napok ezek számunkra, hiszen tegnap is és ma is egy debreceni családi vállalkozásnak a fejlesztéséről számolhatunk be. Itt egy közel félmilliárd forintos beruházást csodálhatunk meg. Az IL-PE Kft. egy nagyon jó példa arra, hogyan is kell a 21. században egy debreceni kis- és középvállalkozásnak az aktuális piaci igényekhez igazodnia

 – fogalmazott köszöntőjében Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere
Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

Mint kifejtette, ezzel a fejlesztéssel is többféle kritériumnak tud a cég megfelelni: a fenntarthatóság jegyében napelemeket helyeztek el az épületekre, továbbá a hatékonyságnövelés érdekében folyamatosan új gépeket szereznek be, és olyan informatikai rendszert is beüzemeltek, amelynek keretében folyamatosan monitorozhatják az energiafogyasztást és az aktuális piaci árakhoz viszonyított termelést.

Egy-egy ilyen fejlesztéssel ki lehet mondani, hogy a debreceni kis- és középvállalkozások valóban alkalmasak arra, hogy az idetelepülő nagyobb cégek beszállítóivá váljanak. Emiatt már folyamatban van annak a beszállítói fórumnak a szervezése, amelyet ez év őszére tervezünk

 – hangsúlyozta az alpolgármester. Végül kiemelte, hogy az EDC Debrecen által szervezett B2030 programon is részt vettek az IL-PE képviselői, melyen a legmodernebb menedzsment technikákat tanulhatták meg.

Lépésről lépésre fejlesztenek

– Elérkezett a pillanat, amikor azt tudjuk mondani, az IL-PE Kft. felnőtt ahhoz, hogy beszállítson a járműiparba. Az elmúlt 6-7 évben történt fejlesztéseink szisztematikusan épültek egymásra, akár a digitalizációról, akár a gépbeszerzésekről, akár a csarnokok kialakításáról legyen szó – mutatott körbe Petis László, az IL-PE Kft. ügyvezetője. A projektről elmondta, eddig három robotizált fröccsöntő gép érkezett, amelyek a legújabb technológiával felszereltek, elektromos meghajtásúak. Mindegyik gépen hőkamerát helyeztek el, melyekkel biztosítják, hogy minden termék ugyanolyan minőségben készül el. A projektben érkezik még két darab 50-50 köbméteres siló is. 

Lépésről lépésre haladunk. Már előkészülünk olyan technológiákkal, olyan beruházásokkal, amelyekkel a későbbiekben a legmagasabb szinten a járműiparnak is meg tudunk felelni

 – tette hozzá.

Petis László, az IL-PE Kft. ügyvezetője
Petis László, az IL-PE Kft. ügyvezetője
Forrás: Kiss Annamarie

Az üzemcsarnok tetején mintegy ezer négyzetméternyi felületen helyeztek el napelemeket, melyekkel a gyártási folyamathoz szükséges energia 30-40 százalékát képesek előállítani. Van továbbá egy fejlett online rendszer, amellyel távolról is nyomon követhetik (akár a beszállítóik is) a gyártási folyamatokat.

Az elmúlt öt év gazdasági fejlődését reprezentálják

– 2018-ban találkoztunk először Petis Lászlóval, akkor kezdtünk el először beszélgetni arról, hogy milyen kifutása lehet most Debrecenben egy műanyagipari cégnek. Azóta eltelt öt év, megépült egy csarnok, melyben egyre több van és olyan fejlesztések valósultak meg, amelyről sok debreceni kis- és középvállalkozás álmodhat – idézte fel Harsányi Zsolt, az EDC Debrecen vállalkozásfejlesztési csoportvezetője. Kiemelte, az IL-PE mintapéldája az elmúlt öt év debreceni gazdaságfejlesztésének.

Harsányi Zsolt kiemelte, a nagyvállalatok betelepülése mellett látható, hogy a kis- és középvállalkozások is nagyon jó partnerei tudnak lenni egymásnak.

Harsányi Zsolt, az EDC Debrecen vállalkozásfejlesztési csoportvezetője
Harsányi Zsolt, az EDC Debrecen vállalkozásfejlesztési csoportvezetője
Forrás: Kiss Annamarie

– Elkezdtünk egy új programot Alpolgármester úr mentorálásával, amely ősszel fog újabb eseményekkel bővülni. Célunk, hogy a debreceni kis- és középvállalkozások és a nagyvállalatok együttműködésében az új gazdasági növekedés érdekében olyan szerződéseket, megállapodásokat tudjanak kötni, amelyekkel hatékonnyá és gazdaságossá tudják tenni a saját működésüket – tette hozzá.

Bekecs Sándor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában